Creative Use of Technology maakt vette lasergesneden houtkunst

18 sep 2020, 15:00 Entertainment
fhm creative use banner

De tijd van strak en wit is langzaam weer voorbij. Daarvoor in de plaats komt een rustieke stijl - de middenmoot tussen alles strak en de cottagecore dromen van je vriendin. We snappen dat je de meubelboulevard nu even hebt vermeden, maar materialen als staal en hout zijn op dit moment niet weg te denken. Reden genoeg dus om na te denken over een stukje houten kunst aan je muur. Iets dat je aan het Nederlandse Creative Use of Technology wel kan overlaten.

De afkorting van Creative Use of Techology (Cut) komt goed van pas bij het beschrijven wat ze doen. Zo gebruiken ze lasersnijders die normaal gesproken vooral worden gebruikt voor maquettes en prototypes. Soms zijn die prototypes een beetje, uh..., bijzonder. Neem bijvoorbeeld deze gozer die besloot een fiets van hout te maken.

Kunst

Ondanks dat de lasersnijders eigenlijk vooral technische gebruiksdoelen hebben, zijn er altijd wel koppige kunstenaars die er ook mee aan de slag willen. Houtkunst biedt ook veel mogelijkheden. Je kunt namelijk enorm veel verschillende soorten hout met verschillende kwaliteiten en kleuren. Het onderstaande voorbeeld laat heel goed zien wat daar mee wordt bedoeld.

Wereldkaarten

Om terug te komen op Creative Use of Technology: het bedrijf maakt onder andere houten wereldkaarten . CUT gebruikt de kwaliteiten van hout op meerdere manieren. Zo kun je niet alleen zelf kiezen welk formaat je wil, maar krijg je er ook een setje markers bij die op het hout blijven zitten. Ook ken je zelf bepalen welke houtsoort het beste staat op jouw muur. Met de houten wereldkaarten heb jij een tof item aan je muur hangen dat helemaal naar jouw smaak is. Geen zorgen trouwens, want met de meegeleverde mallen krijg je zelfs Tasmanië op de goede plek. Met de pinnetjes kun je mooi afvinken waar je allemaal op onze planeet bent geweest.

Keistrakke laser

Tegenwoordig heb je voor een paar duizend euro een lasersnijder. Supervet natuurlijk, want wie wil nou niet een heuse laser in z'n mancave? Het is alleen niet zo makkelijk als dat je zou denken. In plaats van dat je als superschurk op een hel-en-verdoemenisknopje drukt, vergt een lasersnijder meer inzicht. Voor dikker hout heb je bijvoorbeeld een krachtigere laser nodig, maar hitte plus brandbaar materiaal gaat niet altijd even goed samen. Voordat je de sweet spot van een perfect resultaat hebt gevonden, ben je al heel wat bomen verder. Tegen die tijd heb je er wel profijt van: de houtsnijder werkt met dusdanig veel precisie dat je er bijvoorbeeld een werkbare puzzel van kunt maken. Of, zoals deze Zweed, een heel muzikaal kunstwerk van tandwielen, kleppen en héél veel hout. Mocht deze investering qua geld en maandenlange training je te zwaar vallen, dan kun je zeker terecht bij Creative Use of Technology voor unieke lasergesneden producten.

Delen met
Ook interessant