Er is altijd een select groepje mensen op de aardbol die heilig gelooft in complottheorieën. Soms dan lees je zo’n theorie en dan denk je: potverdorie, zou het? FHM gaat op onderzoek uit en zoekt de raarste, interessantste en meest leipe complottheorieën voor je uit. In de eerste aflevering laten we je zien of Bigfoot bestaat of niet.
Laten we vooraf even zeggen dat we het hier vooral gaan hebben over Bigfoot himself. Je hebt ook nog de sneeuwvariant die de Verschrikkelijke Sneeuwman wordt genoemd. Deze zogenaamde Yeti zou in de gebergten van de Himalaya leven en de lokale bevolking aanvallen. Ontzettend interessant, maar wij gaan ons richten op het mysterieuze monster in de bossen: Bigfoot. Voor de geïnteresseerden in de Yeti, check dan even de documentaire Yeti: hunt for the wildman .
De Bigfoot of Sasquatsch is een halfaap-halfmens die rechtop loopt en een lengte van 1,80 tot zo'n 2,50 meter kan bereiken. Als deze reus bestaat zou hij waarschijnlijk afstammen van de Gigantopithecus uit Azië. De geschiedenis zit zo en focus even, want dit is echt gebeurd: zo’n 13.000 jaar geleden legde de oermens zijn weg af over de ijskap tussen Noord-Azië en Canada. Ze zagen eruit als behaarde holbewoners en waren qua innerlijk en uiterlijk aangepast aan de ijzige kou. Toen de oermens in het zonnigere klimaat aankwam paste hij zich aan. Een klein gedeelte deed dit niet en moet de Bigfoot zijn geweest. Daarna is de mens heel snel ontwikkeld en uiteindelijk de luie Netflixbingewatcher geworden die we nu zijn. De Bigfoot zou officieel snel daarna zijn uitgestorven. Maar volgens vele Amerikanen leven er nog enkele van deze soort in de Amerikaanse wildernis. Ze zouden zich hebben aangepast aan het klimaat en het leven.
Het grappige is dat wij een vertekend beeld hebben van Sasquatsch. We zien een grote, zeker boven de twee meter hoge, gevaarlijke en lelijke mensaap voor ons. De oorspronkelijke Bigfoots waren namelijk reuzenindianen. Ze konden praten, leefden bij elkaar in dorpjes en konden vuur maken. Dat lijkt totaal niet op het beeld die wij nu in gedachten hebben. Dat zal vast komen door verschillende films en series die uitkwamen over de mensaap. De mythe werd helemaal een hype toen in 1957 de provinciale regering een subsidies uitdeelde voor het vinden van de Sasquatsch. Tien jaar later kwam het enige 'echte' bewijs. Een filmopname gemaakt door Roger Patterson en Bob Gimlin. Hierop is een vrouwelijke Bigfoot te zien die ze tegenkwamen in een bos. Het zou trouwens zomaar een fan van The Planet of the Apes kunnen zijn. Die film kwam toen net uit. Just saying.
Maar weinig mensen geloven in de Sasquatsch. In 2011 kwam daar geheel onverwachts een documentaireserie over het vinden van deze mensaap. Het programma werd uitgezonden op Animal Planet. Helaas heeft het team na tien seizoenen nog steeds geen foto of videofootage kunnen vinden van het bestaan van de Bigfoot. Dat vinden we nu ontzettend jammer, we hadden graag een echte Bigfoot in Artis willen zien schitteren. Dan zouden we op zo'n onlogische tijd van 13.53 uur de Bigfoots mogen voeren. Lekker omvangrijke koeienbeenderen naar de mythes gooien. Klinkt nu al geweldig. Finding Bigfoot draait nog steeds op tv vanwege de hoge cijfers en het is een van de best bekeken programma's op Animal Planet. Met een score van 4,2 op IMDB, mag je inderdaad spreken van zo'n hoge rating dat de documentaireserie mag blijven draaien. Laat je niet altijd leiden door IMDB, want het is oprecht een spannende serie. De visuals zijn niet al te best, maar de makers blijven de spanningsboog hoog houden.
Meerdere mensen denken bewijs te hebben gevonden van de mensaap. Zo vinden ze voetsporen, vertellen ze verhalen of hebben ze geluiden gehoord. Zo vind je op Youtube ontelbare video's waarin mensen beweren dat ze Bigfoot hebben gespot. De bewijsstukken zijn tot nu toe allemaal verworpen en zo heeft het megamonster nooit een eerlijk bestaan gehad. Eigenlijk wel zielig voor zo'n beest dat hij niet wordt geaccepteerd. Wij hebben onze twijfels bij de mensaap en vinden het ook raar dat 'ie alleen te vinden is in de Verenigde Staten en Canada. Waarom niet gewoon in Europa? Door de verhalen, tv-programma's en mythes zal de aap nog lang in leven blijven. Of er ook ooit echt bewijs wordt gevonden van onze harige vriend, dat betwijfelen we. De kans is er natuurlijk altijd. Tot die tijd blijven we gewoon zoeken in de bossen. Mocht je 'm ooit tegenkomen en het overleven, maak dan even een foto, want deze mythe kan nog wel wat bewijs gebruiken.