10 angstaanjagende megamonsters des doods van vroegâh

koen 20 jan 2015 Entertainment

Jongens, het is tijd voor een geschiedenislesje. We pakken de tijdmachine naar duizenden en soms wel miljoenen jaren terug. De tijd waarin angstaanjagende megabeesten heersten over de aarde. Van gigantische haaien tot reusachtige slangen, dit waren de dieren waar de levende wezens ‘s nachts zwetend van wakker schrokken. We hebben de 10 indrukwekkendste beesten des doods van vroeger voor je klaarstaan. Lees en vergaar kennis! 

De Deinosuchus

De Deinosuchus is familie van de huidige krokodil zoals wij ‘m kennen. Dit vleesverslindende schepsel was alleen ietsiepietsie groter. De Deinosuchus at geen kippen, maar T-Rexjes als tussendoortje. Even ter illustratie: momenteel is de grootste levende krokodillensoort de zeekrokodil. Dat mormel kan 4 á 5 meter groot worden. De Deinosuchus werd zo’n 10 meter groot. Daar werd wel voor gevreesd hoor. De beesten on Nederland hadden weinig te vrezen van de griezel met tanden, want het dier leefde in Noord-Amerika tijdens het Krijttijdperk (145 tot 66 miljoen jaar geleden).


De Paraceratherium

De Paraceratherium is een prehistorisch zoogdier wat familie is van de neushoorn, ondanks dat het geen hoorn had. Raar he? Is toch raar. Het ontbreken van de hoorn maakt ‘m wel wat minder eng. Edoch: de Paraceratherium is het grootste zoogdier wat ooit heeft geleefd. Het beest kon een hoogte bereiken van zo’n 5,5 meter en kon inclusief staart zo’n 12 meter lang kon worden. Het beest leefde 30 miljoen jaar geleden en struinde voornamelijk in Centraal-Azië rond. 


De Archelon

De Archelon was een enorme schildpad die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefde rond de wateren van Noord-Amerika. Het dier kon zo’n vier meter lang worden en had een spanbreedte van 5 meter. Naar schatting kon deze schildpadden wel meer dan twee ton wegen. Een mooie catch op duiktrip! 


De Tinanoboa

De Tinanoboa is een uitgestorven reuzenslang die 60 miljoen jaar geleden voor het laatst rondzwierf op deze aardbol. Deze reusachtige slang kon zo’n 13 meter groot worden en woog om en nabij de 1.200 kilogram. De Tomamoboa at krokodillen en schildpadden als lunch.  


De Gigantopithecus

De Gigantopithecus is een uitgestorven mensenaap wat een miljoen tot 100.000 jaar geleden leefde in Azië. Deze, tot de orang-oetan behorende, primaat was zo’n drie meter groot en had door zijn lengte geen natuurlijke vijanden. Waarschijnlijk zijn alle mythes en fabeltjes omtrent Bigfoot gebaseerd op deze aap.


De Megatherium

De Megatherium is een enorme grondluiaard die zo’n 6 meter groot konden worden. Deze beesten leefden voornamelijk in Zuid-Amerika en wogen zo’n 3,8 ton. Dat is 500 maal zo zwaar als de luiaard die wij nu kennen. Rond 8.000 v.C. stierven deze dieren uit, voornamelijk door de opkomst van de mens. 


De Megalania of Varanus Priscus

De Megalania was een reusachtige komodovaraan die tot wel 7 meter lang kon worden en is dus de voorvader van de komodovaraan zoals we die nu kennen. Het dier is zo’n 30.000 jaar geleden uitgestorven. 


De Megalodon

De Megalodon is de voorouder van de huidige witte haai maar de twee lijken qua lengte helemaal niets op elkaar. De Megalodon kon een lengte bereiken van wel 18 meter en kon zijn bek zo’n twee meter opentrekken. De laatste Megalodon is zo’n anderhalf miljoen jaar geleden gestorven. Jammer, want een Megalodon cage dive-tripje hadden wij maar wat graag willen meemaken. 


De Schrikvogel

De Schrikvogel, megavette naam trouwens, was een vleesetende vogel die niet kon vliegen. Een soort van hele enge struisvogel. Deze Schrikvogel kon wel 3 meter hoog worden en leefde voornamelijk in Zuid-Amerika. Helaas voor de Schrikvogel legde zijn soort 2,5 miljoen jaar geleden het loodje. 


De Wolharige Neushoorn

De Wolharige Neushoorn is een uitgestorven neushoornsoort en leefde zo’n 500.000 jaar geleden. Door zijn dikke vacht was hij goed aangepast op de barre omstandigheden van de Europese toendra waar deze meganeushoorn vertoefde. Als je op jacht ging om wat eten te scoren, dan hoopte je maar dat een ontmoeting met deze joekel je bespaard bleef. 

Reageer op artikel:
10 angstaanjagende megamonsters des doods van vroegâh
Sluiten