China werkt sinds kort met 'nauwkeurigere' coronatest via anale uitstrijkjes

25 jan 2021, 17:00 Entertainment
mufid majnun oi20ehignd4 unsplash
In de Chinese miljoenenstad Beijing werd vorige week een 9-jarige jongen positief getest op COVID-19. Om een uitbraak in de kiem te smoren besloot de school van de jongen om al het personeel en studenten te laten testen. Dit gebeurde niet alleen op de gebruikelijke manier met een wattenstaafje in de neus en keel, maar er kwamen zelfs anale uitstrijkjes aan te pas.
coronavirus">Het coronavirus overleeft namelijk langer in de anus of in uitwerpselen.

Anale coronatest

Goed nieuws dus voor iedereen die semi-getraumatiseerd is door dat roerende wattenstaafje in je huig. Maar waarom heeft China besloten om ook coronatests af te nemen via de bruine tunnel?
Li Tongzeng, adjunct-directeur die verantwoordelijk is voor infectieziekten in het Beijing You'an Hospital, zei dat studies hebben aangetoond dat het coronavirus langer in de anus of uitwerpselen overleeft dan in het bovenlichaam. Dus een test via de achterkant zegt pas echt wat over of je nog besmet bent of niet.
Het nemen van een anale uitstrijkje zou de nauwkeurigheid van belangrijke groepen kunnen vergroten, merkte Li op tijdens een interview met de China Central Television. Aangezien de methode echter niet zo handig is als keelzwabbers, zal deze alleen worden toegepast in quarantainecentra.
Ondertussen is de testmethode omstreden onder experts. Yang Zhanqiu, een adjunct-directeur van de afdeling pathogeenbiologie aan de Wuhan University, vertelde de Global Times dat, aangezien het virus is opgelopen via de bovenste luchtwegen in plaats van het spijsverteringsstelsel, de meest efficiënte tests nog steeds neus- en keelzwabbers zijn.
"Er zijn gevallen geweest waarin het coronavirus positief testte in de uitwerpselen van een patiënt, maar er zijn geen aanwijzingen dat het via iemands spijsverteringsstelsel is overgedragen", voegde Yang eraan toe.
dcnytxk
Delen met
Ook interessant