Slapen is wat ons betreft een van de mooiere dingen in het leven. Lekker dat hoofd op de donsveren en we zijn even een tijdje van de aardbodem verdwenen. Uitgerust worden we wakker en kunnen we het volgende avontuur aan. Daarnaast hebben we onze slaap ook heel hard nodig. Zonder slaap worden we chagrijnig, moe en functioneren we nauwelijks. Wanneer je moeilijk inslaapt en vele nachtuurtjes plafonddienst hebt wordt het leven een stuk zwaarder. Jij wil beter slapen ? Hier 5 tips die je gaan helpen om beter in slaap te vallen, zodat ook jij morgen fris en fruitig de rokkenjager kan uithangen (of gewoon beter kan presteren op werk, ook niet onbelangrijk).
Laten we eerst even naar de feiten kijken. In een enquête over slapen heeft meer dan de helft van de mensen laten weten dat het ten minste één symptoom van slapeloosheid heeft ervaren, gedurende een paar nachten per week in het afgelopen jaar.
Als je elke nacht 7 tot 9 uur slaapt, maar slechts 10 procent daarvan is diepe slaap, krijg je niet de 90 minuten die je nodig heeft en voel je zich gedurende dag moe.
Diepe slaap treedt op in de laatste fase van niet-REM-slaap. Je slaapt diep wanneer je lichaam en hersengolven vertragen. Als je voldoende diepe slaap krijgt, voel jij je verfrist wanneer je 's ochtends wakker wordt. Wanneer je 7 tot 9 uur slaapt, heb je meestal 60 tot 120 minuten diepe slaap.
Dit gebeurt er tijdens diepe slaap:
Als je Recover-Me iedere avond inneemt voor het slapen gaan stimuleert je het proces om dieper in slaap gebracht te worden. Recover-Me verbetert het slaappatroon door het stikstofmonoxide gedurende de nacht in de hersenen te verhogen. Dit heeft het tegenovergestelde effect van cafeïne: het lichaam wordt sneller in slaap gebracht. Je slaapt ook dieper.
De neurotransmitter stikstofmonoxide beïnvloedt de kwaliteit en de duur van onze slaap. Deze gasvormige molecule zet aan tot het vrijgeven van adenosine. Wanneer het niveau vanadenosine in onze hersenen hoogis neemt de slaapdruk toe.
Deze speciale formule is zodanig ontwikkeld dat wanneer je het voor het slapen gaan inneemt de productie van stikstofmonoxide in het brein wordt geoptimaliseerd. De invloed daarvan op het voorste gedeelte van het brein zorgt ervoor dat we sneller in slaap vallen en dieper slapen. Voor mee tips om dieper te slapen klik hier .
Net als goede voeding en lichaamsbeweging, is slaap een cruciaal onderdeel van de algehele gezondheid. Hier nog wat tips die je gaan helpen om beter in slaap te vallen.
Dit is een van de allerbelangrijkste tips die we je kunnen geven. Leg één of nog liever twee uurtjes van tevoren je telefoon en andere elektronische apparaten weg. Jij weet het waarschijnlijk wel: maar het blauwe licht van elektronische apparaten verstoord je slaap. Ook is het bewezen dat de mensen die voor het slapen op hun telefoon zitten 40 minuten minder slapen dan mensen die dat niet doen.
Wanneer je een bepaald ritme voor jezelf creëert zal dit ritme je helpen bij slapen en inslapen. Je wordt op een redelijk vast tijdstip moe en zal dan ook op een vast moment in slaap vallen. Wanneer je geen slaapritme hebt moet je die creëren en dat doe je door iedere ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan, ongeacht hoeveel je hebt geslapen. Als dit maar 3 uur is, gewoon opstaan en je dag beginnen. Dan zal je in de avond erg moe zijn en in slaap vallen.
Soms gaat het slapen al een tijdje slecht en ben je eigenlijk bang dat het vanavond wéér niet zal lukken. Daarom ga je extra vroeg je bed in. Maar dat is juist een grote fout, want als je gaat liggen rust je lichaam ook uit, ondanks dat je niet slaapt. Je lichaam rust dus uit terwijl jij nog niet moe bent, daardoor zal je juist extra moeilijk door in slaap vallen.
Van sporten wordt zowel je geest als je lichaam moe en dat is precies wat we willen. Zorg dus dat je lekker veel sport. Doe dit alleen niet te laat in de avond want dan zal de adrenaline nog door je lichaam vloeien en is het juist moeilijker om in slaap te vallen. Ga dus lekker na het avondeten nog even een rondje rennen, leg dan je telefoon weg en lees nog rustig een boekje. Je zal zien dat je zo in slaap valt.
Wanneer deze tips allemaal niet helpen en je bent aangekomen bij het 1.000.000 schaap, dan is het tijd om een beetje hulp te gaan zoeken.