Niet iedere man houdt ervan om eten te bereiden, maar zodra de zomer is aangebroken en de barbecue aankan zijn veel mannen er niet bij weg te slaan: de barbecue! Het vuur aan, een pilsje in de hand en een lap vlees op de barbecue terwijl je vrouw de salade maakt en het stokbrood snijdt, het klassieke barbecue beeld. Waarom vinden mannen barbecueën toch zo leuk? We zochten het uit. Het oergevoel
Barbecueën brengt bij mannen het oergevoel naar boven. In de prehistorie was een van de belangrijkste taken van mannen de jacht . De buit werd meegenomen door de mannen en versneden en verdeeld. Weinig verfijnd dus. Als mannen nu aan de slag kunnen met grote lappen vlees en vuur, dan haalt dat hun jachtinstinct naar boven en zijn ze weer even terug in de prehistorie. Het gevoel wordt vaak ondersteund met andere typisch mannelijke dingen zoals een biertje drinken. Tijd voor vrienden onder elkaar
Van Oudsher brachten mannen veel tijd door met hun vrienden. Tegenwoordig zie je dat stellen steeds meer samen doen en dat de traditionele rolverdeling langzaam verdwijnt. Maar dat betekent niet dat mannen niet nog steeds graag onder elkaar zijn. Vaak zie je alle mannen rondom de barbecue staan terwijl de vrouwen naar elkaar toe trekken en ergens anders in de tuin gaan zitten. In het bijzijn van hun eigen sekse luchten vrouwen vaak hun hart. Ook mannen doen dit, al zijn de onderwerpen van het gesprek meestal anders.
Welk soort barbecue is het beste?
Goed, mannen houden dus van vuur. Niet alleen gezellig met een biertje bij de vuurkorf , mannen zijn ook echte grillmeisters. Een barbecue mag dus niet ontbreken in je huishouden. Barbecues heb je in allerlei soorten en maten. Welk type barbecue het beste is ligt er een beetje aan wat je er mee wilt doen. Ieder soort barbecue heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dit zijn de belangrijkste soorten barbecues: Houtskoolbarbecue
Houtskoolbarbecues geven die echte rokerige smaak aan het vlees. Het nadeel van een houtskoolbarbecue is dat deze minder snel op temperatuur is en dat het langer duurt voor je vlees gaar is. Een houtskoolbarbecue is geschikt voor in de tuin, op het strand of in het park.
Kamado
Een kamado is afkomstig uit Japan. Het belangrijkste verschil met een houtskoolbarbecue is de binnenkant. Bij een kamado is dit een keramische pot die aan de binnenkant zit. Keramiek houdt hitte zeer goed vast, hierdoor is een kamado ook een ideale over. Met een kamado heb je verschillende bereidingswijzen. Zo kun je vlees garen, stomen, braden of grillen. Deze diversiteit in bereidingswijzen is een van de grote voordelen van de kamado barbecue.
Gasbarbecues
Het grootste voordeel van een gasbarbecue is dat je niet lang hoeft te wachten voordat de barbecue op temperatuur is. Je kunt de temperatuur eenvoudig en nauwkeurig verstellen met behulp van een draaiknop. Met een gasbarbecue heb je ook nauwelijks last van rook. Daardoor is deze barbecue ook geschikt voor een binnentuin of binnenplaats. Daarnaast maak je een gasbarbecue makkelijk schoon. Buitenkeuken
De buitenkeuken is een soort van verlengstuk van je keuken. Ze werken op gas en zijn daardoor snel op temperatuur. Een buitenkeuken heeft vaak meerdere branders, waardoor je er meerdere gerechten tegelijk op kunt bereiden. Dat betekent dat je alle gerechten buiten kunt bereiden. Dit maakt een buitenkeuken super handig. Elektrische barbecue
Bij een elektrische barbecue stop je simpelweg de stekker in het stopcontact en kun je binnen 10 minuten beginnen met barbecueën. Het als bij gasbarbecues heb je met een elektrische barbecue nauwelijks last van rook. Na het barbecueën maak je een elektrische barbecue schoon door hem even op de hoogste stand te zetten.
Rookoven
Houd je van die authentieke rooksmaak die bij barbecueën houdt? Dan is een rookoven echt iets voor jou. Doordat een rookoven gesloten is trekt de rook goed in het voedsel. Er zijn diverse houtsnippers op de markt die je kunt gebruiken. Iedere houtsnipper geeft weer een andere aparte rooksmaak aan je gerecht.
Nog een tip
Wil je het lekkerste vlees van de barbecue? Je eerste gedachte is misschien om de kolen te verdelen over de barbecue, maar doe dit niet. Zorg er voor dat je de kolen niet gelijk verdeeld over de grill, want waar laat je het stukje vlees dat van binnen nog niet klaar is, maar wel heel snel bruin wordt? Door met warmere en koudere zones te werken, kun je het vlees dat nog moet garen op een koelere plek leggen. Zo worden je worstjes niet gelijk zwart!