Bereid je voor op een topzomer met je zelfgemaakte buitenkeuken

Tegenwoordig zijn er twee dingen in: DIY en buitenkeukens. De hype uit Amerika, waar de man des huizes vaak met z’n korte broek en zonnebril bij de grill staat, is overgevlogen naar Nederland. Rustiek hout, grote barbecues en strakke designs zijn helemaal on trend in het huidige jaar. Wil je een buitenkeuken zelf maken? Dan helpen wij je met de eerste tips en tricks. Het is namelijk écht te doen. Beloven we.

Het is natuurlijk nu herfst, maar als je nu begint kun je mooi braden in de zomer van 2021.

Kies een goede locatie

Ja, open deur, maar het is cruciaal om een goed plekje te selecteren voor je creatie. Als eerste is het natuurlijk cruciaal om te kijken waar je keuken terecht komt. De ondergrond moet er bijvoorbeeld wel geschikt voor zijn. Een egale, stevige basis zoals steen of cement werkt het beste voor je keuken. Het stukje gras in de hoek van je parel van een tuin is misschien dus niet gelijk geschikt. Daarnaast moet je nadenken over je toekomstplannen. Wil je later jouw keuken nog uitbreiden? Of ben je van plan om toch nog wat meer opbergruimte te creëren? Houd er dan vooral rekening mee.

Is je tuin overkapt?

Het meeste hout kan wel tegen bittere weersomstandigheden, maar als je keuken er jarenlang staat gaat het er wel onder leiden. Denk daarom dus aan een overkapping als optie. Als je er één hebt is het natuurlijk dé ideale locatie om je keuken onder te zetten. Misschien moet je dan wel even je fietsen aan de kant zetten. Heb je er nog geen een, dan is het misschien handig om wat extra hout te halen bij de bouwmarkt. Heb je gelijk nog een DIY-project.

Materiaal

Qua materiaal kan je goedkoop uitkomen met steigerhout. Bijkomend voordeel is dat de ruwe stukjes hout een echt karakter geven aan je creatie. Check bijvoorbeeld onze grote vriend Marktplaats of een andere tweedehands website voor leuke partijen. Qua gereedschapskist heb je minder nodig dan je denkt. Een zaag, beitel, schuurpapier, wat lijm en schroeven zijn de voornaamste hulpmiddelen die je nodig hebt. Waarschijnlijk heb je het meeste al ergens in je schuur liggen. Tegenwoordig zagen bouwmarkten zelfs al met alle liefde hout op de juiste lengte, mocht je echt niet willen zagen. Je moet alleen nog wel geschikte lak vinden om je creatie mee te laten shinen (letterlijk en figuurlijk).

Apparatuur

In je buitenkeuken wil je natuurlijk ook apparatuur toevoegen. Mocht je helemaal luxe willen doen met een gootsteen of werkplaat, dan kan je het beste deze onderdelen later plaatsen. De barbecue en gasplaten hebben eerst voorrang. Zorg er wel voor dat je een beetje handig bent, want alle aansluitingen moeten natuurlijk wel goed getest zijn. De meest voorkomende barbecues die ingebouwd worden in dit soort keukens zijn de Brada 2000, Grandhall Premium GT3 en Boretti Ligorio. Tja, je moet natuurlijk wel investeren in hét middelpunt van je nieuwe kookparadijs.

Reageer op artikel:
Bereid je voor op een topzomer met je zelfgemaakte buitenkeuken
Sluiten