Wetenschappers ontdekken een asteroïde die mogelijk de aarde kan verwoesten

02 nov 2022, 20:01 Entertainment
space g47851564c 1280

Stukken materie in ons zonnestelsel die zich evenals planeten in een baan om de zon bewegen, oftewel asteroïden . Het klinkt als iets dat heel, heel ver weg is. En dat is in principe ook zo. Toch hebben wetenschappers een asteroïde ontdekt waarvan aangenomen wordt dat ‘ie ooit de aarde kan raken. 2022 AP7 is de naam die deze asteroïde heeft gekregen.

Tijdens de zoektocht naar ruimterotsen in de banen van de aarde en de planeet Venus ontdekten onderzoekers toch iets anders. Er werden in totaal drie vrij grote asteroïden gevonden, waarvan er dus één de baan van de aarde kruist. Hierdoor kan de 2022 AP7 een gevaarlijke asteroïde worden.

Grootste asteroïde

Het is de grootste asteroïde die sinds 2014 is ontdekt, zegt het onderzoeksteam. Hij heeft een diameter van 1,1 tot 2,3 kilometer. Elke asteroïde met een omvang van meer dan één kilometer wordt gezien als een grote bedreiging voor de aarde.

We hopen natuurlijk allemaal dat het niet gebeurt, maar mocht het zover komen dat de aarde geraakt wordt dan hebben we een probleempje. Volgens de onderzoekers kan de impact zo groot zijn dat het leven zoals we dat kennen, verwoest wordt. Daarnaast is de verwachting dat er de komende twee jaar nog meer gevonden zullen worden in de buurt van de aarde.

Raket

NASA slaagde er eind september in om een raket doelbewust op een asteroïde te laten botsen. Met meer dan 24.000 km/u vloog de raket er tegenaan. Dat gebeurde op zo’n elf kilometer afstand van de aarde. Deze missie was als test bedoeld om de aarde te beschermen als er in de toekomst een asteroïde richting onze planeet komt. Wat nu het geval is.

Toch kunnen we rustig adem blijven halen, want voorlopig is het nog niet zo ver. Een mogelijke botsing vindt volgens de wetenschappers pas over een paar duizend jaar plaats. Eén ding is zeker, dan zijn wij er niet meer. Een probleem voor de toekomstige generatie dus.

Delen met
Ook interessant