'Qatar verbergt ware doodsoorzaak van grootste deel van de 15.000 overleden arbeidsmigranten'

26 aug 2021, 9:39 Entertainment
ben koorengevel cvg55ub571y unsplash 1

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: het WK 2022 in Qatar stinkt. De organisatie van het toernooi is onder schimmige omstandigheden in de handen van de oliestaat beland en dat heeft heel wat leed veroorzaakt. Ook Amnesty International luidt nu de noodklok. Ze melden dat Qatar de uitbuiting en doodsoorzaak van 15.000 arbeidsmigranten onder het tapijt veegt.

Als voorbeeld wordt Mohammed Summan Miah gebruikt. Deze 30-jarige man uit Bangladesh vertrok in 2016 uit zijn kleine dorpje naar Qatar om daar samen met duizenden landgenoten te gaan werken. Dit ging niet niet voor niets. Zo moest hij 6000 euro neerleggen voor een visum. De helft van dit bedrag moest hij lenen. Dit is een probleem waar veel arbeidsmigranten in Qatar mee kampen. Vanwege hun schulden zitten ze vaak gevangen onder een strikt regime. Hoewel het volgens Qatar mogelijk is om 'op eigen tempo' te werken als het kwik veel te hoog gestegen is, durven de arbeiders in praktijk ook niet te tornen aan het gezag van hun werkgevers vanwege de angst om zonder baan te zitten.

'Natuurlijke oorzaak'

Ook Mohammad Summan Miah had niet altijd werk en kreeg soms niet betaald. Toch ging het uiteindelijk best goed met hem. Tot 29 april 2020 dan. Op die werkdag met een maximumtemperatuur van 38 graden zakte hij in elkaar. In het ziekenhuis bleek dat hij niet meer te redden was. Als doodsoorzaak werd 'acuut hartfalen, natuurlijke oorzaak' genoteerd. Net als maar liefst 71% van alle overlijdensaktes werd er ook bij deze Summan uit Bangladesh dus een natuurlijke oorzaak als reden gevonden. Volgens de nabestaanden kan er geen twijfel over bestaan dat vrijwel al deze sterfgevallen veroorzaakt worden door de extreme hitte en onveilige arbeidsomstandigheden. Door de ware doodsoorzaak te verbloemen heeft Qatar het probleem dus veel kleiner laten lijken dan het is.

De ware oorzaak: extreme arbeidsomstandigheden en hitte

Bij het merendeel van de 15.000 doden tussen 2010 en 2019 stond namelijk geen doodsoorzaak beschreven. Eerder concludeerde de Britse krant The Guardian dat er minstens 6500 arbeiders uit Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India en Bangladesh zijn overleden. Met deze nieuwe gegevens blijkt dit aantal nog hoger te liggen dan gedacht. ‘Vage termen als ‘natuurlijke oorzaak’ of ‘een hartstilstand’ zeggen niets over de onderliggende oorzaken’, aldus Amnesty in het rapport. Volgens de organisatie zitten veel arbeidsmigranten vast in een cyclus van uitbuiting. Vanwege de lakse wetten en andere omstandigheden worden zij onvoldoende gesteund. Er moet dus snel iets veranderen zodat de migranten niet meer overgeleverd zijn aan hun gewetenloze werkgevers.

Bron: AD .

Delen met
Ook interessant