Aliko Dangote: de rijkste man van Afrika met een vermogen om van te dromen

29 mrt , 19:30 Entertainment
7935c6f6c5409e84d3c1cec73f0f335b 400x400

Dangote is het schoolvoorbeeld van een selfmade man. Van jongs af aan wist hij dat hij ondernemer wilde worden. En met een banksaldo van 24 miljard kunnen we concluderen dat zijn missie is geslaagd. Daar kunnen we met z’n allen alleen maar jaloers op zijn.

Geboren op 10 april 1957 in Kano, Nigeria, zat het ondernemerschap al in zijn bloed. Zijn grootvader, Alhaji Alhassan Dantata, was ooit de rijkste man van West-Afrika en handelde in rijst en granen. Die handelsgeest kreeg Dangote met de paplepel ingegoten. Als basisscholier kocht hij snoep om het met winst door te verkopen.

Een bazenactie: van een lening naar een miljardenbedrijf

Zijn echte ondernemersavontuur begon in 1977, toen hij op twintigjarige leeftijd 500.000 dollar leende van zijn oom om een bedrijf op te starten. Een gewaagde zet, maar hé, wie niet waagt, wie niet wint. En Dangote won. Zijn bedrijf startte met de import van suiker, rijst en cement, en de groei ging bizar snel. Binnen drie maanden had hij de lening al afbetaald. Een echte bazenactie, als je het ons vraagt.

In de jaren 80 richtte hij zich op productie en begon hij Dangote Cement. Dit werd de grootste cementproducent van Afrika, met fabrieken in Nigeria, Ethiopië en Zuid-Afrika. Momenteel bezit Dangote 85% van de aandelen, wat het grootste deel van zijn fortuin verklaart.

Van cement naar olie: de ultieme power move

Maar Dangote hield het niet bij cement. De man wilde meer. Hij stapte de olie-industrie in en investeerde een vermogen in de bouw van de Dangote Petroleum Refinery bij Lagos, Nigeria. Dit gigantische project heeft een capaciteit van 650.000 vaten per dag meer dan genoeg om Nigeria’s oliebehoefte te dekken en te exporteren.

Dangote: De gulste man Afrika

Vandaag de dag wordt zijn vermogen geschat op 24 miljard dollar (ongeveer 22 miljard euro), waarmee hij op plek 84 staat van de rijkste mensen ter wereld. Maar Dangote is niet alleen bezig met geld verdienen. Via de Dangote Foundation, opgericht in 1994, heeft hij honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in gezondheidszorg, onderwijs en armoedebestrijding in Afrika.

Zijn grootste donatie? Een krankzinnig bedrag van 1,25 miljard dollar. Daarmee werd zijn stichting de grootste filantropische organisatie van Afrika. Zijn visie is simpel: Afrikanen moeten zelf Afrika opbouwen. En als iemand daar zijn steentje aan bijdraagt, dan is het wel de rijkste man van Afrika.

Delen met
Ook interessant