Er is een direct verband tussen iemands geletterdheid en levenskwaliteit, oftewel levensgenot. Je zou zo een grafiek kunnen tekenen met de mate van geletterdheid aan de ene kant en levensgenot aan de andere kant. Die lijn zou gelijkmatig omhoog trekken. Dit patroon zou je overal ter wereld terug kunnen vinden.
Identiteit en onderwijs heeft hier ook mee te maken. Er zijn nog steeds plekken in de wereld waar grote delen van het onderwijs onderdrukt worden. Want kennis is macht. En macht is bedreigend. Een ander stuk van levenskwaliteit en levensgenot is seksuele vrijheid. Laat het op 8 september nou net Wereld Alfabetisering Dag zijn! Een mooie reden om vijf pikante boeken van vrouwelijke auteurs voor je op te sommen. Voor in de hangmat onder je palmboom. Laat je fantasie de rest doen.
Written On The Body is naast een prachtig en zeer poëtisch boek, meer een filosofische openbaring dan een erotisch verhaal. Het druipt van de erotiek, van begin tot eind. Het is een uiteenzetting van heftige en fluweelzachte seks, verpakt in pakkende tekst. Het boek overstijgt genres en dat kan zomaar het doel van de auteur zijn geweest. Het begint als het verhaal van een affaire tussen de gender-dubbelzinnige auteur en een stervende vrouw. Daarna beweegt het verhaal zich snel door een landschap van ideeën, tevredenheid en verlies. Kortom, dit boek is anders dan anders
Lost Boi is een soort vreemde voorstelling van het Peter Pan-verhaal, waarin de Slimme Jongens en piraten van Kapitein Haak rivaliserende, in leer geklede bendes zijn. Je leest het goed. Het is magisch, kinky, grappig en ook een beetje gek. Dit alles op een interessante en eigenzinnige wijze. Dit boek is volledig gender neutraal, met geen enkel geslacht-conform karakter zoals ze dat zo mooi noemen. Er is een hoop levensechte en levendige seks. Meer dan dit alles gaat het over de worsteling met je identiteit en het verlangen om je eigen groep en plekje in de wereld te vinden.
Bad Behaviour is een soms ongemakkelijke sprong in degradatie, vernedering en slavernij – maar dan met wederzijds goedkeuren. Dit boek gaat je grenzen verleggen. Gaitskill weigert om aan de verleiding toe te geven van cartoonachtige en oppervlakkige voorstellingen van BDSM. Zij portretteert het verhaal in plaats daarvan met alle complexiteit, subtiliteit, schoonheid en lelijkheid die het verdient. Het grijpt je bij je lurven, uh, bij je hart.
Dit korte verhaal uit 1984 beschrijft hoe volwassen worden op een internaat gaat. Jongens en meisjes die gieren van de hormonen, het met elkaar doen in lege zwembaden, in auto's, op banken en tijdens feestjes. Het is leuk, energiek en levendig, net als de locaties waar het verhaal zich afspeelt. Terwijl de erotische scènes van Minot door de decennia heen gaan, vormen ze als het ware een lang tapijt met aaneenschakelingen. Maar in een tijdperk van duistere, seksuele politiek heeft deze ingewikkelde deconstructie van wat beleefd 'jonge liefde' wordt genoemd, waarin elke affaire meer pijn doet dan de vorige, nog nooit zo eigentijds gevoeld als nu.
Een lijst met minder bekende boeken kan niet zonder de erotische fictie van Anais Nin, ook al zullen kenners haar werk misschien iets beter kennen dan dat van de voorgaande schrijver. Delta of Venus is een verzameling verhalen over verleiding, intimiteit en privé-afspraken. Ach, laten we daarom een passage van Nin eruit pikken om mee af te sluiten: “Toen ze haar ogen sloot, voelde ze dat hij veel handen had die haar overal aanraakten en veel monden, die zo snel over haar heen gingen. Met een wolfachtige scherpte zonken zijn tanden in haar vlezige lichaam.” Nin's werk zal nooit niet relevant en sexy kunnen zijn.
Tekst: Luka Matutinovic, LELO