NASA bestaat 60 jaar, Discovery viert dat dit weekend met Space Weekend . Wij vieren het met een paar kekke feitjes over de ruimte. Door dit alles ben jij straks de André Kuipers van je vriendengroep. 1. Koudste planeet
Neptunus. Foto: Wikipedia
Wat de koudste
planeet in ons zonnestelsel is, is
een beetje een twijfelgevalletje. Hoewel Neptunus met ruim 4,5 miljard kilometer van
zon">de zon, de planeet in ons planetenstelsel die het verst van onze zon staat, is de koudste temperatuur ooit gemeten op een planeet in ons planetenstelsel Uranus. Hier daalde het kwik namelijk ooit tot -224°C, terwijl de laagst gemeten temperatuur op Neptunus -218°C is. Wel ligt de gemiddelde temperatuur op Neptunus lager en daarom wordt deze planeer over het algemeen als koudste uit ons sterrenstelsel beschouwd.
2. De heetste planeet
Links de ster KELT-9, rechts de planeet KELT-9b. Foto: NASA
Na de koudste planeet kan de heetste natuurlijk niet achterblijven. De heetste planeet die we ooit hebben gevonden is KELT-9b. Wij houden altijd wel van en warme zomer, maar deze planeet maakt het met z’n oppervlaktetemperatuur van ruim 4300°C wel heel erg bont. De reden voor deze krankzinnige temperatuur is het feit dat ‘ie wel erg dicht bij de extreem hete ster KELT-9 hangt. Dit is een van de heetste sterren die we kennen en de temperatuur daar loopt op tot een kleine 10.000°C.
3. Lichtsnelheid
Foto: Flickr
Dat
het licht met een snelheid van net geen 300.000 kilometer per seconde reist, weet je misschien nog wel uit je aardrijkskundeboeken van vroeger. Om je een beetje een beeld te geven, dit is dus 7,5 keer
aarde">de aarde rond in één seconde. Toch doet het licht er acht minuten over voordat het de aarde bereikt. Dat geeft weer een beetje een idee over die afstand. En dan te bedenken dat er planeten zijn die miljarden lichtjaren ver weg zijn. Denk daar maar niet te lang over na, lichtjaren kunnen een echte breinbreker zijn.
4. Verste foto ooit
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Begin dit jaar kwam NASA naar buiten met de verste foto die ooit is genomen. Het gaat om een Amerikaanse ruimtesonde die net voorbij Pluto, op 6,1 miljard kilometer van de aarde deze foto maakte van enkele rotsblokken die rond de zon draaien. Om nog even terug te komen op lichtsnelheid, het licht zou hier een kleine 5,7 uur over doen.
5. Schaal
Dan de schaal. Soms vergeet je bijna hoe groot planeten zijn relatief tot elkaar. Bedenk je dan maar even dat als de zon zo groot als een basketbal zou zijn, dan is de aarde een stipje van iets meer dan twee millimeter. Maar het gaat verder dan dat. Veel, veel verder. Wees voorbereid om je nietig te voelen zoals nooit tevoren. Na het zien van deze video besef je dat wij allemaal niet zoveel voorstellen.
Verdwaal in het universum
Hebben we je met al deze mind-blowing informatie over
de ruimte nou zover gekregen dat je het liefst zelf een tripje naar de ruimte zou maken om het wonderbaarlijke
heelal te ontdekken? Tune dan zaterdag- en zondagavond vanaf 17:15 in op
Discovery en verdwaal in ons magische
universum.