Je hebt doorzetters, en je hebt doorzetters. Tungath Chatervedi uit India heeft de wereld nog maar eens bewezen dat de aanhouder wint. Tungath kreeg in het jaar 1999 25 cent te weinig terug toen hij twee kaartjes kocht voor de trein. Hij liet het er niet bij zitten en spande meteen een rechtszaak aan. Nu, 22 jaar na dato, is er eindelijk gerechtigheid voor Tungath.
Nee, we hebben dit verhaal niet verzonnen. Tungath moest in 1999 70 roepies aftikken toen hij samen met zijn vrouw met de trein van Mathura naar Moradabad wilde afreizen. Tungath gaf de kaartverkoper 100 roepies en had dus recht op 30 roepies wisselgeld. Helaas voor Tungath dacht de kaartverkoper hier blijkbaar anders over. Hij gaf de arme Tungath slechts 10 roepies terug. Ondanks dat hij de verkoper aansprak op zijn fout, kreeg Tungath het missende wisselgeld van omgerekend 25 eurocent niet terug.
De kaartverkoper had net de verkeerde voor zich. Hij had waarschijnlijk geen flauw idee dat Tungath was. Tungath liet het er dan ook niet bij zitten en spande een rechtszaak tegen de Indiase spoorwegen aan.
Het proces ging echter niet van een leien dakje. ‘Ik heb meer dan 100 zittingen bijgewoond voor deze zaak’, aldus de bedroefde Tungath. Vanwege het trage handelen van de Indiase autoriteiten duurde het proces uiteindelijk maar liefst 22 (!) jaar. En dat voor die 25 cent…
Na een lange juridische strijd van 22 jaar heeft de inmiddels 66-jarige Tungath uiteindelijk wel gelijk gekregen. Gerechtigheid voor onze Indiase vriend! De rechter bepaalde dat de spoorwegmaatschappij hem een boete van omgerekend 182 euro moet terugbetalen. Daar komt natuurlijk ook nog die 25 cent bovenop. Het geld kan Tungath echter geen reet schelen. ‘ Voor mij is het altijd een strijd om gerechtigheid en een strijd tegen corruptie geweest, dus het was het waard.’ En zo is het maar net, Tungath!