Ook dit jaar is het weer tijd voor de bekende Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd. Jagende orka's, nijlpaarden, vuurvliegjes, je gaat ze allemaal tegenkomen. De wonderen van de natuur zijn weer op magische wijze vastgelegd en de schoonheid van wilde dieren wordt onthuld. De fotografen verdienen veel credits, al het geduld en vakmanschap komt in deze foto's samen. Dit jaar is het Natural History Museum in Londen de host van deze wedstrijd en tentoonstelling. Een ware eer, dat kunnen we wel stellen als je de foto's gaat bekijken. Laten we beginnen, neem snel een kijkje in de adembenemende wildlife foto's van dit jaar.
1
De Rus Mike Korostelev fotografeerde een nijlpaardmoeder. Zij chillt met haar kleintjes in het ondiepe water van het Simangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika. Korostelev kon deze foto schieten zonder dat de moeder boos werd, omdat hij al twee jaar met zijn boot in de buurt van de nijlpaarden hing. Voor deze foto dook hij niet langer dan 20 seconden onder water.
2
Foto: Juan Jesús Gonzalez Ahumada
In Malaga, Spanje, maakte Juan Jesús Gonzalez Ahumada een funny en eveneens geweldige plaat waarin kikkervisjes een jonge vogel verorberen die bij zijn eerste vliegpoging in een vijver belandde en verdronk. Die kikkervisjes gingen er flink op los!
3
Sriram Murali uit India wint met de foto 'Lichtsensatie'. Sriram's foto laat een nachtelijke hemel en een bos vol vuurvliegjes zien. Hij heeft vijftig belichtingen gecombineerd gedurende zestien minuten om die flitsende vuurvliegjes vast te leggen. Het begint met sporadische flitsen bij zonsondergang en eindigt in een synchroon spektakel. Vuurvliegjes zijn eigenlijk kevers die hun eigen licht gebruiken om partners aan te trekken. Wanneer het donker is, is het cruciaal voor hun succes. De foto is genomen in het Anamalai Tiger Reserve, Tamil Nadu, India.
4
Bertie Gregory, uit Engeland zette een stel orka’s op de kiek die op jacht zijn naar een zeehond. Ze werken samen en maken golven om die arme zeehond het leven zuur te maken en terug de zee in te sturen. Na twee maanden van hard werken is het Bertie Gregory gelukt om dit gedrag van jagende orka's vast te leggen met een drone.
5
Vishnu Gopal uit India met zijn foto 'Het gezicht van het bos'. Vishnu maakte een foto van een laaglandtapir die uit het Braziliaanse regenwoud (Tapiraí) kwam. Hij had eerder hoefafdrukken gevonden en gewacht. Een uur later was het raak. Met een lange belichting en zaklamp legde hij de tapir vast terwijl hij uit het bos stapte. Deze dieren eten fruit en planten en verspreiden zaden, maar ze hebben het moeilijk door ontbossing, jacht en verkeersongevallen.
6
Amit Eshel uit Israël met zijn foto 'Leven op de rand'. Amit zag een indrukwekkend gevecht tussen twee Nubische steenbokken op een klif in de Zin-woestijn in Israël. Ze beukten ongeveer 15 minuten met hun koppen, maar raakten niet ernstig gewond. Tijdens het paarseizoen worden de mannetjes donkerder en vechten ze zo hard dat hun hoorns soms breken.
7
‘De oude zeeman’ door Laurent Ballesta uit Frankrijk met de 'De gouden hoefijzer'. Laurent Ballesta's winnende foto is genomen rond Pangatalan Island, een natuurreservaat in de Filipijnen. De degenkrab is een oud beestje, al meer dan honderd miljoen jaar op deze planeet. Maar nu staat hij op de lijst van bedreigde diersoorten, vooral vanwege overbevissing en omdat wetenschappers zijn blauwe bloed gebruiken om vaccins te maken.
8
Foto: Agorastos Papatsanis
Agorastos Papatsanis uit Griekenland met zijn foto 'De laatste adem van de herfst'. Papatsanis toont in een bos op de berg Olympus in Griekenland de magie van een paddenstoel die een ontelbare hoeveelheid sporen loslaat in de nachtelijke lucht.
9
Lennart Verheuvel legde voor de kust van het Zeeuwse Catzand-Bad met zijn camera de laatste momenten in het leven van deze gestrande orka vast. Uit onderzoek van het kadaver zou later blijken dat het dier niet alleen zwaar ondervoed was, maar ook ernstig ziek.
10
Carmel Bechler spotte deze kerkuilen in Israël, in een verlaten betonnen gebouw vlakbij een drukke weg. Grappig genoeg heeft Israël de meeste kerkuilen ter wereld.
11
Knut-Sverre Horn uit Noorwegen met zijn foto 'Vogels van de Middernachtzon'. Hij klikte plaatjes van zeekoet-babyvogels in een oude fabriek. Deze vogels zijn naar de stad verhuisd omdat er niet genoeg eten meer is door het opwarmen van de oceanen en de rotzooi die we erin dumpen. Foto is genomen in Vardø, Troms og Finnmark, Noorwegen.
12
In de VS is er de West Texas Big Bobcat Contest, waar jagers meedoen om flink wat geld. Ze wegen hun vangsten en de winnaar pakte meer dan 35.000 dollar. Triest.
13
Joan de la Malla uit Spanje wint met zijn foto van de vervuilde Ciliwung-rivier in Jakarta, Indonesië. De rivier lijdt onder plastic afval, menselijk afval en industriële vervuiling. Deze problemen hebben geleid tot het gebruik van grondwater voor drinkwater, wat op zijn beurt de stad doet zinken.
14
Hadrien Lalagüe uit Frankrijk wint met zijn foto 'Stilte voor de slangenshow'. Hij toont grijze vleugeltoerako's die een boa in de buurt zien passeren. Hadrien zette zijn cameraval op in het regenwoud bij het Guiana Space Center en na maanden van geduld kreeg hij deze belonende foto.
15
Ekaterina Bee deelt haar coole ontmoeting met gewone tuimelaars. Tijdens haar reis naar de westkust van Schotland kreeg ze zomaar de kans om deze dolfijnen te zien. Ze schoot deze foto vanaf de boot, waarop de golven door de dolfijnen extra opvallen. Deze dolfijnen zijn overal ter wereld te vinden, behalve in de koude gebieden. Ze zijn super sociaal, leven in kleine groepen en zijn de grote jagers van de Schotse wateren.