Joh, we weten allemaal dat we qua gemakken liever onze huidige telefoons houden. Toch kijken we soms met weemoed terug naar die tijd waarin je dramatisch je telefoon dicht kon klappen. *Pats!* Weg kut gesprek. Vroeger had elk merk z'n unieke dingetjes. Je telefoon was pas écht lijp als 'ie de vetste spelletjes kon.
Snake was de trend en Bluetooth werd vooral gebruikt om ringtones te versturen. De zeroes waren dé tijd voor expressie als het gaat om telefoons, want elk merk moest een unieke telefoon uitbrengen om te concurreren. Wij hebben een lijst gemaakt met 10 baanbrekende telefoons van toen. Kan je terwijl je dit stuk op je touchscreen leest nog even terugdenken aan die goede ouwe tijd.
Je moet deze lijst beginnen met het slagschip uit de zeroes. Van dit exemplaar zijn er maar liefst 162 (!) miljoen wereldwijd over de toonbank gegaan. Je moeder had er één, jij had er één, je broertje had er één: iedereen! Het Finse speeltje was niet kapot te krijgen, had een batterijduur langer dan een zonnewende en je liet je eigen ringtone maken. Hij was (en is) zelfs zo populair dat er onlangs een remake kwam.
Nu is het heel logisch dat je alles op Spotify pleurt en vervolgens overal kunt luisteren. Vroegâh was dat hét selling point voor een telefoon. De W800i was de eerste telefoon die als walkman ingezet kon worden. Zo kon jij je sickste beats van Eminem overal luisteren.
Niet de meest voor de hand liggende keuze voor zo'n lijstje, maar één van onze FHM redactieleden voelde zich vroeger helemaal de shit met de F400. Net als de W800i zette deze telefoon zich in op de luisterervaring. Het grote verschil: de F400 liet je hele schoolplein meegenieten met jouw favoriete tracks uit een krakerig ingebouwd speakertje.
De Sidekick (laten we 'm zo voor het gemak maar noemen) was één van de meest bizarre telefoons van de 2000s. De telefoon werd speciaal geleverd met bijbehorende software zodat jij makkelijk kon bellen, E-mailen, de cloud kon gebruiken en meer. Het sci-fi achtige uiterlijk van de Sidekick ziet er eigenlijk nog steeds best wel sick uit. Wie wil er nou niet een uitschuifbaar toetsenbordje om de blits mee te maken?
Stiekem zou de BlackBerry Pearl beter passen in deze lijst, maar de Bold heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Met het QWERTY-toetsenbord (dit keer volledig, in tegenstelling tot het halfje van de Pearl) kon jij razendsnel typen PING-en met je vriendinnetje. Iedereen wilde zo'n ding, want je kon via internet onbeperkt berichten sturen naar je mede BlackBerry-gebruikers. Goede handel!
Stel je voor hè, dat je nu een telefoon wil proberen te verkopen zoals de LG Chocolate. Zet je beste verkopersstem maar op en praat iemand een 1.3 megapixel camera met LED-flitser aan die kan filmen in een resolutie van 174 x 144 pixels. Toen was dat best oké! De Chocolate was geliefd vanwege z'n minimalistische en compacte design. Je kon deze telefoon namelijk in het zwart, wit, roze en 'wine' kopen.
Motorola was in de 00s serieus goed bezig. De V-serie liep keihard, met bijvoorbeeld, de V3688. Toch is de Razr de onbetwiste favoriet bij Motorola, al het is maar omdat besloten hebben het toestel opnieuw uit te geven in 2019. Hoe dan ook: dit pareltje had alles wat je maar wilde. Je kon kiezen uit alle kleuren van de regenboog, het toestel was piepklein. Je had zelfs, hoe zeroes wil je het hebben, een speciale Miami Ink versie.
Deze telefoon is nét een beetje ouder. Je had met de Pocketline Swing namelijk nog de vadersdagsdeal van dat jaar. Jij en je paps konden namelijk beide een Pocketline Swing krijgen voor 199 gulden. Kindproef was 'ie wel: met het rubber aan de zijkant moest jij wel heel erg je bes doen om 'm kapot te krijgen.
Om even in de 90s te blijven. Dit pareltje kwam uit in 1997 en heeft meer weg van een walkie-talkie dan van een telefoon. De telefoon was in vier kleuren verkrijgbaar (waaronder knalgeel) en je kon er eigenlijk alleen mee bellen en sms'en.
Misschien wel hét perfecte model om je telefoongesprekken mee te beëindigen. Door z'n ronde, vriendelijke vormen lijkt het misschien een lief ding, maar wie weet. Wij hebben het vermoeden dat er heel veel kalverliefdes zijn afgesloten met een dichtgeslagen telefoon.
Ja, het is nu wel genoeg geweest. Het was leuk om terug te blikken op de tijd dat telefoons nog mobieltjes waren, broeken groter werden en telefoons juist zo klein mogelijk. Toch verheugen we ons wel weer op het zoveelste nieuwtje dat bijna identieke smartphones de zoveelste camera ontwikkelen. Wie weet: misschien kunnen we over tien jaar lachend terugkijken naar de iPhone, de Samsung Galaxy en de OnePlus Nord .