Nieuw bewijs is kers op de taart voor Dino Doemsdag

25 feb 2021, 12:08 Entertainment
fausto garcia hykg311mff8 unsplash

De dinosauriërs domineerden onze planeet miljoenen jaren geleden en ze waren onverslaanbaar. Maar tegen de inslag van een komeet waren de prehistorische beesten ook niet opgewassen. Meer dan 150 miljoen jaar regeerden ze, tot ze in één klap van de wereld werden geveegd. Wetenschappers hebben nu eindelijk de schuldige gevonden.

Mexicaanse Chicxulub-krater

Onderzoekers verdachten al langer de meteorietinslag in de Golf van Mexico voor het verdwijnen van de oeroude dieren, maar er was nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Voor dat bewijs moest namelijk geboord worden in de krater, die zich kilometers onder het wateroppervlak bevind. Dat klinkt toch makkelijker dan het is, zegt paleontoloog Jan Smit (we horen je denken, maar het is dus niet die haring-vretende zanger uit Volendam) van de Vrije Universiteit van Amsterdam die zelf ook betrokken was bij het onderzoek.

giphy 26

Het boren kostte namelijk een flink aantal duiten, waar de onderzoekers dus eerst voor moesten sparen. Uiteindelijk kregen ze het voor mekaar om het giga bedrag van meer dan 13 miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen. Hier werd onder andere een booreiland van gebouwd, speciaal voor in de krater. De monsters uit die boringen zijn nu dus onderzocht, en die reiken de onderzoekers de laatste puzzelstukjes aan om het raadsel om te kunnen lossen.

Iridium

Er blijkt namelijk iridium in zet zitten. Iri-watte? Jan Smit legt het voor je uit (dit blijft grappig om te horen); "Die stof is eigenlijk een soort vingerafdruk van een meteoriet. Het stofje is al talloze keren op aarde aangetroffen, zoals op fossielen van dinosauriërs." Toch was de plaats van de inslagkrater van die schuldige meteoriet nog nooit definitief eerder aangetoond. "Om dat laatste puzzelstukje te leggen was het nodig om het iridium ook in de Mexicaanse krater te vinden, waarvan we al jaren dachten dat het de 'schuldige' krater was", zegt Smit.

giphy 27

De onderzoekers noemen de vondst 'de kers op de taart'. Het zou namelijk definitief bewijzen dat de meteorietinslag in Mexico de boosdoener was. Een ontdekking die een toch wel heel doemrijk beeld schetst. Naturalis-deskundige Anne Schulp; "Soorten kunnen uitsterven, ook soorten die super succesvol zijn. Meer dan 150 miljoen jaar lang maakten ze de dienst uit, en opeens zijn ze weg." Lekker opbeurend wel. Toch had de inslag, die er bovendien echt heel spectaculair uitziet, ook een positieve kant volgens Anne: "De dino's maken plaats voor de zoogdieren. Zonder die meteorietinslag in Mexico waren wij er niet geweest." Toch best lief van die meteoriet.

Delen met
Ook interessant