Fleur Jong over hoe je van het verliezen van je benen naar tien keer per week trainen gaat

Het zal jullie vast niet meer ontgaan zijn, maar Fleur Jong heeft zich bijgevoegd aan een illuster rijtje namen. Zo waren het onder andere Lieke Martens, Jutta Leerdam, Joy Beune en Irene Schouten die haar al voor gingen en de prijs van mooiste sportvrouw binnensleepten. Nadat we al de behind the scenes-video van haar shoot met Annick Meijer met jullie hebben gedeeld, is het wat ons betreft tijd voor een stukje van ons schitterende interview met Fleur.

Wil je het blad in huis halen? Dat kan, heel makkelijk zelfs. Via deze link bestel jij de lijst der lijsten. Hoef je er niet eens de deur voor uit.

Gefeliciteerd met je titel Mooiste Sportvrouw van Nederland, Fleur! Wat betekent deze titel?
Dankjewel! Ik was sowieso heel erg verrast. Het voelt een beetje als het krijgen van een heel mooi cadeautje. Het is een mooie toevoeging aan alles wat ik op sportief vlak probeer te bereiken, maar ook maatschappelijk. Dat ik zo’n titel win zegt iets over waar we in 2023 staan. Het zegt vooral dat alle grote vrouwelijke kampioenen geëerd worden, ongeacht handicap, geaardheid of kleur. Als je een groot kampioen bent, word je naar eer en geweten gekozen.

Hoe vond je het om deze fotoshoot te doen?
Ik vond het superspannend en superleuk tegelijkertijd. Dat is gedurende de hele dag zo gebleven. Ik voel me wel thuis op de atletiekbaan met een knot op m’n hoofd en zweetdruppels langs mijn wangen, maar dit is iets anders. Ik heb vaker fotoshoots gedaan, maar die hebben altijd een sportief tintje. Dit is echt de hele andere kant van het spectrum. Ik zag het wel als een kans om uit mijn comfortzone te treden en mijzelf uit te dagen. Je moet af en toe ook in het diepe springen. Het is een hele vrouwelijke shoot geworden waarbij je jezelf mag vieren, dat is wel een
bijzonder gevoel.

Wat zijn je grote doelen voor dit jaar?
Ik heb een Europese titel op de 100 meter en in het verspringen, ik heb een paralympische titel in het verspringen, maar ik heb nog geen enkele wereldtitel. In juli is het wereldkampioenschap in Parijs, dus het doel is kristalhelder: wereldkampioen worden.

Kun je goed leven van je sport?
Ja, op dit moment wel. Ik heb een A-status bij NOC*NSF, dat maakt een groot verschil. Verder word ik gesteund door sponsororen zoals Under Armour en Össur. Tot slot ben ik samen met mijn coach en een teamgenoot een eigen topsportteam & stichting gestart. Team Para Atletiek is er voor alle sporters met een fysieke handicap, van recreatievelingen tot topsporters. We geven presentaties, clinics en trainingen. Hoe ga je van het verliezen van je benen naar tien keer per week trainen? De kennis die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren moet je niet voor jezelf houden, maar delen om anderen te helpen. Mijn eerste paralympische titel zal ik nooit vergeten, maar ik zie de oprichting van Team Para Atletiek als het hoogtepunt in mijn carrière. Dat heeft mij gevormd als mens, heeft me volwassen gemaakt en daarmee heb ik de regie over mijn carrière genomen. Dit overstijgt mijn sportprestaties.

Zit je er nu helemaal in en wil je graag het hele interview lezen? Dat kan, je hoeft alleen jouw FHM500 hier te bestellen.

Reageer op artikel:
Fleur Jong over hoe je van het verliezen van je benen naar tien keer per week trainen gaat
Sluiten