Column: Zo’n dag waarop het rood-wit voelt als oranje

Redactie 6 mrt 2019 Entertainment

Is het zo’n dag?’ Jahaaa, het is zo’n dag!’, zei Jack van Gelder op de avond van Spanje-Nederland op het WK 2014. Een kleine vijf jaar later was het opnieuw zo’n dag, in een nieuwe aflevering van een Spaans-Nederlands onderonsje, als Real Madrid in het eigen Santiago Bernabéu wordt vernederd door Ajax.

Het was zo’n avond waarop clubkleur er opeens niet meer toe doet. Een avond waarop het lijkt dat Ziyech met een leeuw op z’n borst speelt, Tadić een volbloed Hollander is en Tagliafico een echte kaaskop. Een avond waarop clubvoetbal heel even nationaal voetbal wordt en het rood-wit voelt als oranje. Een avond waarop heel het land even voor Ajax is.

Real Madrid werd in de eigen arena als een bange matador van het veld geblazen door een elftal losgeslagen Ajax-stieren. Met een majestueuze Frenkie de Jong die de wereld liet zien waarom hij 80 miljoen waard is, Mathijs de Ligt z’n Golden Boy-award voor grootste talent ter wereld onderstreepte, Daley Blind toonde wat soevereiniteit betekent, Lasse Schöne a la Pi-Air in z’n beste dagen een wondergoal scoorde en Dušan Tadić op de heilige grond van de meester voor heel even evolueerde in de meester zelf. De Serviër liet zien hoe een perfecte voetbalwedstrijd eruit ziet, met zijn loepzuivere schot in de kruising als puntgave illustratie.

De olé’s galmden in de laatste fase van de wedstrijd smadelijk van de tribunes als een opgetrokken muleta, waarbij de lege stoeltjes pijnlijk duidelijk maakten dat de vele Spanjaarden de aftocht al ruim voor de 90 minuten hadden afgeblazen. Het maagdelijk wit werd op weergaloze wijze getransformeerd in een bebloed vodje. 1-4: nog nooit verloor Real Madrid in eigen huis met zulke grote cijfers in Europees verband. Na drie opeenvolgende Champions Leagues is De Koninklijke onttroond.

In 1995 kreeg het Ajax van Litmanen, Davids en Kluivert een staande ovatie van het Madrileense publiek. Nu was de vernedering zo groot dat er geen eens publiek meer was om ze een staande ovatie te kunnen geven. Anno 2019 wordt de staande ovatie op social media uitgevoerd, als voetbalfans door het hele land waardering laten blijken voor deze prestatie via de talloze Facebook- en Instagrampagina’s van de voetbalmedia des lands. Van Zwolle-fans tot PSV-aanhangers en van Fortuna-liefhebbers tot Feyenoordsupporters. Ook clubvoetbal kan dus nationalistische gevoelens losmaken. Ajax, bedankt voor een fantastische avond namens heel voetbalminnend Nederland.

Chris Riemens
Hoofdredacteur FHM (en Feyenoordsupporter)

Geniet hier onder nog eens rustig na van de heroïsche voetbalavond en lees vooral nog eens het verslag van The Guardian:

View this post on Instagram

Who’s the boss in Bernabéu? ?‍♂️? #UCL #reaaja

A post shared by AFC Ajax (@afcajax) on

Reageer op artikel:
Column: Zo’n dag waarop het rood-wit voelt als oranje
Sluiten