Als je miljonair wil worden moet je een coffeeshop beginnen

Redactie 25 jun 2018 Entertainment

Droom jij van een leven met een dikke Porsche Carrera 911 voor de deur, wonen in een riante villa en luxueuze vakanties naar paradijselijke oorden? Dan hebben we een tip voor je: begin je eigen coffeeshop! Blijkt een behoorlijk lucratieve handel te zijn.

De regionale krant De Stentor schrijft dat onderzoeksbureau Intraval berekende dat Nederland er in maart vorig jaar 567 coffeeshops telde. Het bureau ging nog even verder met de rekenmachine, want gemiddeld is een coffeeshop goed voor een omzet van zo’n 1,75 miljoen euro per jaar. Dat houdt in dat de totale omzet van Nederlandse coffeeshops zo’n 1 miljard euro zou bedragen. Beheurlijk!

Coffeeshop in Amsterdam helemaal bonus

En dan te bedenken dat deze schatting nog aan de lage kant zou zijn. In Amsterdam vangen coffeeshophouders dankzij alle thc-toeristen een omzet van zo’n 2 a 3 miljoen euro. Daarvan is ongeveer 30% pure winst (PURE WINST!). Een goedlopend restaurant moet het doen met een winstpercentage van 10% en een supermarkt zit op zo’n 4,5% winst van de omzet. Zeau de knetters hé.

Stoned 4:20 GIF - Find & Share on GIPHY

Kostenplaatje

Waarom zit daar dan zo’n groot verschil, zal jij je afvragen? Met name in de kosten. Een restaurant moet bijvoorbeeld veel huur lappen vanwege de dure locatie, het leuk aankleden met modieuze tafeltjes en stoelen en capabele koks en bediening inschakelen, terwijl een coffeeshophouder een tafelvoetbalbak en een televisie ophangt, een paar tweedehands tafels en stoelen neerkwakt en zelf achter de balie gaat staan. Hoe die ruimte er verder uitziet boeit ook niet echt, want 95% van de smokers die koopt z’n grammetje hasj of wiet en die peert ‘m vervolgens gelijk weer.

How High Weed GIF - Find & Share on GIPHY

Grote belangstelling

Nogal logisch dat er veel belangstelling is voor het openen van een coffeeshop. In Deventer en Doetinchem wordt massaal bij de gemeente aangeklopt om een eigen zaak te beginnen. In de plaats in de Achterhoek is nog niet eens zeker of er wel een tweede coffeeshop geopend gaat worden, maar toch zijn er al meer dan vijftig mensen die zich hebben aangemeld. In 2016 werd bekend dat er in Amersfoort vier coffeeshops geopend mochten worden, waarna er 250 mensen belangstelling hadden. Ook in Deventer waren er vorig jaar meer dan 200 gegadigden om de vergunning van een shop over te namen.

Dus ja. Miljonair worden? Het blijkt vrij simpel. Even die gedoogvergunning in huis halen, een dealertje vinden en gaan met die jonko’s. Kun jij over een paar jaar lekker op de Malediven gaan hangen.

Reageer op artikel:
Als je miljonair wil worden moet je een coffeeshop beginnen
Sluiten