Chaos in het Turkse voetbal: voorzitter slaat scheidsrechter naar de grond

In de Turkse hoofdstad Ankara brak gisteravond de hel los. De Turkse voetbalcompetitie is namelijk voor onbepaalde tijd stopgezet na de bizarre taferelen. De voorzitter van Ankaragücü deelde scheidsrechter Halil Umut Meler een enorm klap uit nadat Rizespor de gelijkmaker scoorde. ‘Dit is echt beschamend voor het Turkse voetbal’, laat de baas van de Turkse voetbalbond, Mehmet Büyükekşi, terecht weten.

Het gebeurde allemaal in de 97e minuut. Rizespor, de tegenstader van Ankaragücü, maakte de gelijkmaker. Daar was voorzitter Faruk Koca het niet mee eens, die rende vervolgens naar scheidsrechter Halil Umut Meler toe en sloeg hem zonder pardon neer, waarna anderen ‘m nog schopten.

Topscheidsrechter

Halil Umut Meler is een topscheidsrechter in Turkije en fluit ook internationaal. Deze man is gisteren flink toegetakeld. Hij heeft een kleine breuk en een blauw oog. Dit alles gebeurde nadat Meler in de tweede helft een rode kaart gaf aan een speler van Ankaragücü, terwijl Meler eerder ook al aan een speler van Rizespor rood had gegeven. Ankaragücü leek op weg naar de overwinning, maar toen maakte Adolfo Gaich namens Rizespor in de 97ste minuut de 1-1. Vervolgens sloegen de stoppen door bij de voorzitter.

Ankaragücü

De baas van de Turkse voetbalbond keurt dit alles af en noemt het “een beschamende avond voor het Turkse voetbal”. De schuldigen ‘zullen gaan boeten’ en heeft de Turkse competitie voorlopig dus stopgezet. Er zijn al een paar mensen opgepakt. Wat overigens heel ironisch is: de voorzitter van Ankaragücü die de scheidsrechter neersloeg, kreeg in oktober 2022 nog een prijs voor Fair Play-manager van de maand.

Daarnaast heeft de Turkse minister van Justitie, Yılmaz Tunç, al een onderzoek geëist. President Erdogan zei er op X ook al wat over “Sport betekent vrede en broederschap. Sport en geweld gaan niet samen. We gaan nooit toestaan dat er geweld is in de Turkse sport.” Er is nog niet bekend gemaakt wanneer de Turkse competitie wordt hervat.