Hierdoor krijg je een brainfreeze van het eten van ijs

We hebben het bijna allemaal wel eens en het is één van de kutste dingen ooit; brainfreeze. Je weet eigenlijk al dat je een veel te grote hap of slok neemt van je ijskoude ijsje of drankje en daar krijg je heel gauw spijt van. Dit is waardoor het komt dat jij die irritante koppijn krijgt na een ijskoude hap of slok.

Zo snel als de stekende pijn opspeelt, is ‘ie eigenlijk ook alweer weg. Het duurt dus slechts een paar seconde dat het voelt alsof je voorhoofd uit zijn voegen schiet. Er zijn dus mensen die hier geen last van hebben hè. Die atten zou een glas ijswater met de ijskristallen er nog in, gekkenhuis. Dat is namelijk het brouwsel waar de meeste mensen wel ijsjeshoofdpijn van krijgen.

Fabeltjes

Onder neurologen staat deze hoofdpijn bekend als HICS: hoofdpijn toegeschreven aan het inslikken of inhaleren van een koude stimulus. In de wetenschap wordt hier en daar gesuggereerd dat het de meest voorkomende hoofdpijn is, maar dat lijkt ons nogal sterk. Er wordt trouwens wel meer beweerd over brainfreeze wat uiteindelijk bullshit blijkt. Dat de hoofdpijn bijvoorbeeld aan één kan van je hoofd zit en het niet kan voorkomen bij koud weer.

Onderzoek

Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar brainfreeze, eentje om precies te zijn. Ook nog eens door een meisje van dertien. Ze liet 145 medeleerlingen langzaam of snel ijs eten. Van de rustige eters kreeg 13 procent alsnog last van brainfreeze en van de schransgroep 27 procent.

Season 6 National Ice Cream Day GIF by Ex On The Beach - Find & Share on GIPHY

Koude vingers

In 1941 vergeleek een wetenschapper brainfreeze met koude vingers. Dat doet namelijk ook pijn bij het afkoelen en opwarmen. Dit heeft te maken met bloedvaten die door de kou worden vernauwd door zenuwen die kou en warmte waarnemen. Bij het opwarmen verwijden die bloedvaten dus weer. In je mond is in het geval van de brainfreeze het gehemelte de boosdoener, waar een aftakking van de zenuw (nervus trigeminus) loopt. Bij extreme kou vernauwd dit de bloedvaten om gevaarlijke afkoeling van de hersenen te voorkomen. Vandaar die intense koppijn en als het weer opwarmt, dus de bloedvaten verwijden, doen je zenuwen het nog eens dunnetjes over.

Niet gevaarlijk

Ja, het voelt kut. Nee, het is niet gevaarlijk. Tenminste niet volgens neurologen. Twee Amerikaanse hartspecialisten beginnen hier iets anders over te denken. Zij beweren namelijk dat je langdurige hartritmestoornissen kan krijgen van snel ijs eten. Beetje chillen met dat ijsje dan maar, take it easy.


Foto: Pixabay.

NRC.nl

Reageer op artikel:
Hierdoor krijg je een brainfreeze van het eten van ijs
Sluiten