5 bijzondere eerste auto opties als je een klein budget hebt

redactie 18 nov 2018 Machines

Tegenwoordig kun je als je iets meer dan zestien jaren jong bent al beginnen aan je rijbewijs. Dat betekent dat je scooter de deur uit kan en het tijd wordt voor een vierwieler. Daarom hebben we speciaal voor de beginnende chauffeurs met een maximaal budget van 2500 euro vijf bijzondere opties voor een eerste auto op een rij gezet.

Natuurlijk houden wij niet van een simpel Golfje, dus het zijn stuk voor stuk auto’s waarmee je enigszins uitzonderlijk bent. Het is toch ook veel leuker om in een unieke wagen je dorpsweggetjes onveilig te maken. Polootjes rijden er tenslotte al genoeg. Een goed lijstje dus voor de jonge autoliefhebbers onder ons. Daarom hebben we er voor gekozen alleen achterwielaangedreven auto’s in dit lijstje te verwerken. Is wel zo leuk natuurlijk. Ben je nou een mid-veertiger die inmiddels alleen nog een leasebak rondrijdt, kijk dan maar gewoon of je je een beetje in dit lijstje kunt vinden.

5. Volkswagen Kever

Volkswagen kever eerste auto
Foto: Autoscout24.nl

Als je ouders je dan toch pushen richting een Volkswagen, ga dan voor een Kever. Met je karige budget zijn er wel een paar te vinden op het wereldwijde web. De originele eigenaren van die exemplaren hebben om wat voor reden dan ook allemaal roest aangevinkt op de optielijst. Dat krijg je er helaas namelijk gratis bij. Maar ja, toch een leuk opknapprojectje dit. Je rijdt dan namelijk wel in een stukje geschiedenis. Bovendien is deze iconische oldtimer wel weer lekker goedkoop in de wegenbelasting.

4. BMW E30

BMW E30 eerste auto

Je kunt ook gaan voor de legendarische BMW E30. Voordeel? Achterwielaandrijving. Ja, we weten dat de andere bolides uit deze lijst dat ook hebben, maar bij een sportieve BMW is dat nog net wat leuker. Dit betekent in ieder geval dat je ook kunt aan je driftskills kunt werken. Helaas waren veel vorige eigenaren daar ook van op de hoogte. Als je dus met jouw budget online gaat zoeken vind je voornamelijk afgetrapte exemplaren. Als ze niet afgetrapt zijn dan heeft de grootste vijand van een autoliefhebber genaamd roest z’n werk al gedaan. Misschien is het slim dat bijbaantje van je iets langer vol te houden om voor een E30 in iets betere staat te gaan. Sowieso geen slechte investering, want de waarde van nette E30’s begint nu al te stijgen. Zolang je ‘m heel houdt kun je de 3 Serie na een paar jaar nog voor meer poen de deur uit doen. Als je dat dan nog over je hart kunt verkrijgen tenminste.

3. Mazda MX5

Mazda MX5 eerste auto
Foto: Autoscout24.nl Foto: Autoscout24.nl

Staat een achterwielaangedreven wagen je wel aan? Dan is de Mazda MX5 misschien ook wel een goede kandidaat voor jouw talentenjacht waarin je op zoek bent naar de perfecte eerste auto. De MX5, die ook wel Miata wordt genoemd, heeft onderdelen in overvloed waardoor je ‘m een beetje naar je eigen hand kunt zetten. Je moet toch wat om ‘m van het kappersautootje imago af te helpen. Maar goed, kappersauto of niet, als het asfalt voorzien is van een laagje water gaat ‘ie gemakkelijk scheef in de bocht. Perfect ding voor de jonge autoliefhebber dus.

2. Ford Mustang

Ford Mustang eerste auto

Ja, die zag je niet aankomen hè? Een Ford Mustang is voor velen niet de eerste wagen waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een eerste auto. Logisch natuurlijk, een 1.0 TDI’tje is veel goedkoper in, ehh, alles. Brandstofgebruik, verzekering, onderhoud. Noem maar op. Maar je als je hiervoor gaat rijd je wel een echte musclecar. Misschien niet moeders mooiste, maar het blijft een Mustang. Een derde generatie Ford Mustang is online voor minder dan 2500 euro te vinden, en je bent verzekerd van een unieke ride. Bovendien leer je nog wat over auto’s, want een beetje sleutelervaring zal je zeker opdoen als je deze bak op je naam hebt staan.

1. Volvo 940

Volvo 940 eerste auto

Toch is er maar één wagen die alles samenvat. De Volvo 940. Achterwielaangedreven zodat je ‘m uiteindelijk tot driftmobile om kunt toveren zoals op de foto hierboven. Wil je het nou iets rustiger aan doen met je allereerste vierwieler dan kan dat ook. Het blijft een Volvo, dus als je frontaal op een vrachtwagen knalt is de tientonner waarschijnlijk total loss en rij jij verder met een krasje op de lak. Dat vinden je ouders weer een hele geruststelling. Bovendien heeft zo’n ouwe baksteen ruimte zat, dus shoppen bij landgenoot Ikea gaat ook prima. Een paar Billy-kastjes erin en weer door.

Stuurmanskunsten showen

Zo, nu heb je ook een paar andere bolides om te overwegen als je de zoektocht naar je eerste auto begint. Met deze wagens heb je toch weer wat anders dan een saaie verlaagde derde generatie Golf als je de parkeerplaats van de McDonald’s op komt rollen. Bovendien leer je nog eens een beetje wat van auto’s, want je met sommige van deze wagens zullen je zo nu en dan nog wel met je kop onder de motorkap staan. En als ‘ie het dan doet kun na een goede clutch kick ook nog eens je stuurmanskunsten laten zien. Alleen maar voordelen aan de wagens uit deze lijst dus. Graag gedaan.

Reageer op artikel:
5 bijzondere eerste auto opties als je een klein budget hebt
Sluiten