6 tips voor het kopen van een tweedehands auto

Nieuw jaar, nieuwe jij. En misschien ook wel een nieuwe auto? Of nou ja, een tweedehandse auto beschouwen wij ook als een nieuwe auto. In de figuurlijke zin van het woord dan. Het is ook geen goedkope aankoop die je dagelijks even doet. Een auto kopen kan dus best lastig zijn. Samen met tweedehandsauto.nl helpen wij je daar een handje bij. Heb je je geest op standje opslaan staan? Hier komen tips. 

Vergelijken

Je begint natuurlijk bij het vergelijken van verschillende bolides. Je wil natuurlijk niet aan een BMW 3-Serie met hoge kilometerstand vastzitten als je ook een Audi A4 tweedehands auto kopen kunt. Waarschijnlijk ook nog voor een betere prijs. Daarnaast is het gewoon slim om alles even op een rijtje te zetten. Waarvoor ga ik hem gebruiken en wie of wat ga ik vervoeren, worden het lange of korte ritten en vooral wat is mijn budget. Je kunt wel een peperdure Mercedes aanschaffen maar je moet ook voorbereid zijn op garage kosten en verdere maandelijkse afschriften.

Auto

Grondig onderzoek van de bolide

Eenmaal een lijstje van potentiële kandidaten gemaakt zal je moeten zoeken naar de winnaar. Maar voor je zover bent is het slim om jezelf in te lichten op veel voorkomende gebreken en de garagekosten die hierbij komen kijken. Je wilt natuurlijk geen bolide kopen om deze even hierop naar de garage te kunnen duwen. Ook is het slim om de kilometers van de auto onder 80.000 te houden. Dan is de wagen net lekker ingereden en is alles al vervangen wat vervangen moest worden.

Papieren

Check, check en dubbelcheck de papieren. Je wilt geen teruggedraaide kilometerstand of andere grapjes aantreffen in de wagen. De hele onderhoudshistorie van de wagen is dus ook erg belangrijk. Aan hand hiervan kun je zien of er gekke dingen zijn gebeurd met de wagen. Ook weet je natuurlijk of de vorige eigenaar of eigenaren goed met de auto zijn omgegaan en deze regelmatig in de watten hebben gelegd.

Auto

Lange testrit

Doe een lange testrit. Tijdens deze testrit check je alles. Je moet even goed remmen, lekker gas geven wanneer de auto warm is en lekkere bochten pakken. Bekijk ook even of de elektronica het doet en of de wagen goed op de weg ligt. Als je hoort dat de radio en de speakers het goed doen, zet ‘m uit en laat de auto tegen jouw praten. Luister dus goed naar gekke geluiden of andere merkwaardigheden. Is het wat kleins kun je hier altijd over onderhandelen.

Even de brug op

Voor je de auto terugbrengt is het slim om hem nog even in je eentje vanuit stilstand te bestuderen. Zet hem even aan de kant doe de motorklep open. Laat de motor even lopen en luister goed. Kijk ook direct even of je een extra laklaag ziet of missende stickers. Dit duidt namelijk op ongevalsschade. Daarnaast is het verstandig om op krasjes te letten en andere narigheden. Open de achterklep en kijk onder de mat of alle originele stickers op de wagen zitten, je wilt natuurlijk niet een auto met weggewerkte schade kopen. Als je de mogelijkheid hebt is het goed om even onder de bolide te kijken. Dit doe je om andere schade of eventuele roest te ontdekken. Een laatste tip is dat je een wagen het best volledig origineel moet kopen. Doe je dit niet kan de waarde van auto drastisch kelderen.

Auto

Onderhandelen

Heb je al deze stappen doorlopen is het slim om eventuele opmerkingen mee te nemen in het onderhandelingsgesprek. Je moet de eigenaar van de wagen te vriend houden maar wees hard op de potentiële aankoop. Houd alle krasjes en andere merkwaardigheden in petto om de prijs te kunnen drukken en weet elk minpunt goed te beredeneren. Weet ook wat de auto waard is. Het moet immers ook realistisch blijven. Wil de verkoper maar niet toegeven dan is het slim om gewoon weg te lopen. Je hebt geen haast en een goede aankoop is waar je op aast. Zet jezelf dus een limiet en ga daar niet overheen. Wij wensen je veel succes met je nieuwe scheurijzer.

Reageer op artikel:
6 tips voor het kopen van een tweedehands auto
Sluiten