Amateur wint verrassend PGA Tour, maar kan miljoenen prijzenpot vergeten

Afgelopen weekend was de PGA Tour in La Quinta, California. Zo’n beetje hét golftoernooi van de wereld, daar heeft een 20-jarige amateur voor een superstunt gezorgd. Hij had namelijk het minst aantal slagen nodig om het balletje in de bijbehorende holes te slaan en mag die felbegeerde titel mee naar huis nemen. 

Al zit er wel een addertje onder het gras voor de gloednieuwe golfkampioen. Normaliter mag je er als winnaar een lekker zakcentje op je rekening bijschrijven, maar de miljoenen aan prijzengeld gaan nu zeker niet naar de winnende amateur, maar naar de runner-up van het toernooi. De reden daarvan is knap lullig te noemen.

Amateur PGA Tour winst 

Student Nick Dunlap verraste vriend en vijand afgelopen zondag met zijn winst op het PGA Tour toernooi. Na vier rondes mocht de Amerikaan zich de beste noemen. Na een sterke derde ronde, waar hij slechts zestig slagen nodig had, had hij in de vierde ronde zeventig slagen nodig om achttien holes te voltooien. Met 29 slagen onder par, pakte hij verrassend de winst.

De twintigjarige Amerikaan mocht op de valreep nog meedoen aan het toernooi door een uitnodiging van zijn sponsor, maar de tweedejaars student moest zich wel inschrijven als amateur. Niets mis mee zou je zeggen, maar als je onverhoopt als winnaar van het toernooi eindigt en door die inschrijving dus ruim een miljoen euro misloopt, is dat knap lullig. Wanneer je aan het toernooi meedoet onder een amateurinschrijving, heb je geen recht op eventueel prijzengeld. Waar het geld dan naartoe gaat? De nummer twee van het toernooi, de Christiaan Bezuidenhout. Die Zuid-Afrikaanse geluksvogel mag zo’n 1,4 miljoen euro bijschrijven op zijn rekening.

Eerdere stunt

Het is overigens niet de eerste keer dat een amateur het grootste golftoernooi ter wereld wint. In 1991 wist Phil Mickelson bovenaan te eindigen met de minste slagen, hij mocht net als onze Nick, geen prijzengeld in ontvangst nemen door zijn status als amateur. Phil heeft zich na de winst op het toernooi in Arizona later ontwikkeld als een van de betere golfers van zijn generatie en won daarna nog meerdere grote golftoernooien. Wij denken dat hij het misgelopen prijzengeld inmiddels wel heeft terugverdiend. Wellicht dat diezelfde route ook voor onze Nick in het verschiet ligt.

Reageer op artikel:
Amateur wint verrassend PGA Tour, maar kan miljoenen prijzenpot vergeten
Sluiten