Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te wonen

De lijst met duurste steden ter wereld om jouw leventje te leiden is weer bekendgemaakt. Dan denk je wellicht aan New York of Londen, maar het ligt toch even wat anders. De Economist Intelligence Unit, een hoogstaand onderzoeksbureau, heeft het allemaal op een rijtje gezet. We nemen even een duik in deze lijst.

Als het aankomt op peperdure steden om in te wonen, dan zijn Zurich en Singapore met verve de lijstaanvoerder. En raad eens wie op de derde plek staat? Yes, daar komt de Big Apple pas om het hoekie kijken op een gedeelde plaats met Genève. Singapore claimt nu al voor de negende keer in elf jaar de kroon van de lijst, maar moet deze keer Zurich naast zich dulden. Het is een flinke strijd om de duurste stad ter wereld, om te wonen.

Top 10

In de Worldwide Cost of Living lijst staan de duurste stekkies om te wonen. Dit jaar delen Singapore en Zurich de #1 spot, gevolgd door Genève en New York. Hong Kong, Los Angeles, Parijs, en dan een gedeelde achtste plek voor Tel Aviv en Kopenhagen. Sluit ‘m af met San Francisco in de top 10.

  1. Zürich en Singapore
  2. Genève en New York
  3. Hong Kong
  4. Los Angeles
  5. Parijs
  6. Tel Aviv en Kopenhagen
  7. San Francisco

Singapore is weer de duurste stek ter wereld, voor de negende keer in elf jaar. Zurich klimt naar de top vanaf plek zes, vooral door de sterke Zwitserse frank en hoge prijzen voor boodschappen en fun.

New York zakt naar drie, na vorig jaar de troon te delen met Singapore. Amerikaanse steden glijden globaal naar beneden, volgens de EIU.

Veel West-Europese steden

In de top tien shinen ook Los Angeles en San Francisco. West-Europa represent met zich Zurich, Genève, Parijs, en Kopenhagen. Die prijzen blijven stijgen voor boodschappen en kledij, en dat merken we in de ranglijsten. Moskou en Sint-Petersburg, de Russische steden, maken een flinke dip in de lijst. De westerse sancties na de Russische inval in Oekraïne doen hun ding, vooral door de klap op de roebel.

Lantaarndragers

Onderaan bungelen Damascus in Syrië, met Teheran (Iran) en Tripoli (Libië) in de buurt. Buenos Aires is dit jaar een budgettopper op plek 163. Goed om even erbij te vermelden: het onderzoek was vóór de Israël-Hamas-oorlog, die de wisselkoersen in Israël beïnvloedt. Dat kan weer wat doen met de prijskaartjes als je een citytrip naar Tel Aviv op de planning hebt staan.

Levenskosten

Globaal gezien geeft de Worldwide Cost of Living aan dat de prijzen in één jaar tijd gemiddeld met 7,4 procent omhoog zijn geschoten. Vorig jaar was het nog 8,1 procent, dus we zien een kleine dip. Maar eerlijk is eerlijk, de levensduurte klimt nog steeds harder dan tussen 2017 en 2021.

Hier volledige document is hier te lezen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te wonen
Sluiten