Begin van de lente en bijna over op zomertijd, wat doet dat met ons?

Op 20 maart begint de lente en 11 dagen later gaat de zomertijd in. In deze periode verandert er veel. Niet alleen worden de dagen langer licht, wordt het warmer buiten en hebben we de nacht van 31 maart een uurtje minder slaap. Experts zeggen ook dat dit veel effect op je lichaam kan hebben.

Wat gebeurt er precies wanneer we switchen naar zomertijd? En waarom doen we dat eigenlijk? Iedere zomer verzetten we de klok, dat doen we al sinds 1977. De reden daarvoor is om energie te besparen, het levert namelijk een uur meer daglicht op. Of we daar iets op besparen is nog maar de vraag, dit is in ieder geval waar het ontstaan vandaan komt. Daarbovenop komt dat het is afgestemd met onze buurlanden, de zomertijd is sinds 1980 Europees geregeld.

Gevolgen van zomertijd

De overgang naar zomertijd hoeft niet altijd zonder slag of stoot te gaan en kan nogal impact hebben op je lichaam en welzijn, als je normaal gesproken een heel strak slaapritme hebt. Je zal misschien denken, ach dat uurtje. Dit kan voor sommige heel het slaapritme verstoren, wat kan leiden tot minder gelukkige gevoelens. Iets waar je een half jaar lang aan gewend was, verandert dan plots. Vermoeidheid en een gebrek aan energie kan het gevolg zijn van een verstoord ritme, waardoor het moeilijker wordt op positieve emoties te ervaren.

Je slaapritme aanpassen

Niet iedereen ondervindt natuurlijk problemen bij deze verschuiving van de tijd. Ben jij nou wel gevoelig, dan heeft slaapexpert Nilong Vyas een goede tip voor je om deze overgang zo geleidelijk mogelijk te ervaren. Zij adviseert namelijk om elke dag een kwartier eerder naar bed te gaan dan de week vooraf, om op die manier je lichaam voor te bereiden op het nieuwe schema. Voldoende slaap van goede kwaliteit is namelijk cruciaal voor een gezonde en gelukkige levensstijl.

Reageer op artikel:
Begin van de lente en bijna over op zomertijd, wat doet dat met ons?
Sluiten