Een buitengewoon leven is een kwestie van beslissen of kiezen

Je wilt van alles in het leven, maar niets lukt? Daar is een heel eenvoudige oplossing voor: je bewust worden van het verschil tussen beslissen en kiezen. Je denkt dat je bewuste keuzes maakt, maar wat je werkelijk doet is beslissen op grond van wat anderen je voorleggen. De meest succesvolle personal coach Wouter Kleinsman vertelt je hoe je bewuste keuzes maakt, waarna je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. And that’s a promise!

Beslissen versus kiezen

Beslissen is in het Engels decide. In woorden als pesticide en suicide zie je ook het achtervoegsel -cide, oftewel beslissen gaat over het uitschakelen van het een en gaan voor het ander. Dat maakt beslissen dan ook heel iets anders dan kiezen. Een beslissing komt nooit uit jezelf. Je kiest wel, maar uit opties die ‘iemand anders’ je voorlegt. Jij denkt dat je bewust kiest, maar je kijkt niet verder dan de geboden mogelijkheden. Zie je het grote probleem? Als je slechts te beslissen hebt, krijg je het nooit zoals jij het wilt. ‘Vrij’ kiezen kan alleen als je weet wie je werkelijk bent. Ik noem dat je ‘being’ en daar is niks zweverigs aan.

Ongeveer 95% van de mensen op de wereld denken dat ze kiezen, maar wat ze in werkelijkheid doen is beslissen. Ze hebben geen idee wie ze werkelijk zijn, hebben geen vrije keuze en dus zal hun leven altijd blijven zoals het is. De enige weg naar een buitengewoon leven is begrijpen wie je écht bent, want dan kun je vrij kiezen.

Kiezen vanuit nul

Als je écht vrij wilt kiezen, kom dan los van je oude identiteit en begin opnieuw vanaf de nullijn. Ga kiezen vanuit een wereld die net zo betekenisloos en leeg is als een blanco vel papier. Als jij écht leert kiezen vanuit nul, zoals ik beschrijf in het boek Fuck it, you can have it all, dan begrijp je wat de échte have-it-all in je leven is. Er is één ding heel belangrijk: neem je verantwoordelijkheid. Heel veel mensen beperken zich tot beslissen, zodat ze iemand anders of een situatie de schuld kunnen geven van hun mislukkingen. Lekker comfortabel, nul verantwoordelijkheid.

Denk bijvoorbeeld aan de zoon die het miljoenenbedrijf van zijn vader overnam, ‘hij had niet te kiezen, maar te beslissen’. Of de roker die het niet voor elkaar krijgt om te stoppen met roken en vertelt dat het niet hoeft, omdat hij ook al rokende wel oud zal worden etc. Het is allemaal te makkelijk én onverantwoordelijk. Stel jezelf dan ook de vraag: durf ik af te wijken van de massa en te KIEZEN voor het nemen van complete verantwoordelijkheid over mijn leven om zo mijn shit eindelijk eens aan te pakken?
Als je antwoord volmondig ‘JA’ is, dan houdt niets of niemand je meer tegen op je weg naar een buitengewoon leven.

Neem je verantwoordelijkheid

Je hoeft niet te wachten, neem gewoon meteen je verantwoordelijkheid. Bestel vandaag nog de bestseller Fuck it, you can have it all en je leest alles over being en keuzes maken die naar een buitengewoon leven leiden. Met code FHM24 krijg je € 5 korting. Liever meteen concreet aan de slag? Maak dan een afspraak voor een eerste consult.

Reageer op artikel:
Een buitengewoon leven is een kwestie van beslissen of kiezen
Sluiten