Woensdag is ‘t zover, de blauwe supermaan komt er aan!

Redactie 30 jan 2018 Entertainment

Voor iedereen die morgenavond precies helemaal niets te doen heeft, hebben we fantastisch nieuws. Er is namelijk een blauwe supermaan op komst én de weersverwachtingen zijn buitengewoon prima. Bij dit spectaculaire natuurverschijnsel wat je natuurlijk áltijd al hebt willen zien, is het volle maan en staat het hemellichaam in zijn baan het dichtst bij de aarde en is de maan maximaal verlicht te zien. En daar ben jij gewoon live getuige van. Bofkont.

De term ’blauwe maan’ verwijst naar de tweede volle maan in een maand tijd. Blauw is ‘ie natuurlijk niet. Maar dat zeggen we er voor de zekerheid nog maar even bij. Van een blauwe maan is sprake als er twee keer binnen een maand een volle maan te zien is. Het fenomeen is superzeldzaam, want de laatste keer dat dit gebeurde was in 1982 en toen was ‘ie niet eens bij ons in Europa te zien, maar in de VS. Pas in het jaar 2037 is de volgende keer dat één jaar twee keer een blauwe maan telt.

Ook is er woensdag sprake van een ‘supermaan’. Deze term wordt gebruikt als de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat. Doordat de maan zich in een elliptische baan rond de aarde beweegt, varieert de afstand van de maan tot de aarde. De maan is in deze status wel 14 keer zo fel.

Om dit bijzondere verschijnsel te spotten moet je aan het eind van de middag tot even na middernacht de tijd nemen. Maar goed, dat is met een biertje en wat gezelligheid helemaal niet zo erg. Toch?

Foto’s: Giphy

Reageer op artikel:
Woensdag is ‘t zover, de blauwe supermaan komt er aan!
Sluiten