Goed nieuws: wijn doodt bacteriën die zorgen voor keelpijn en tandplak

Wie kan een lekker wijntje nou niet waarderen? Lekker bij het eten of heerlijk op een terrasje, daar kan een fijne vino natuurlijk niet bij ontbreken. We zouden zeggen: zuip lekker door, want uit onderzoek blijkt dat wijn goed voor je is! Nouja, het alcoholische druivensapje doodt bacteriën die keelpijn en tandplak veroorzaken.  

Heel lang geleden, in 1988, werd er al eens onderzoek gedaan naar de antibacteriële eigenschappen van bepaalde drankjes zoals bier, melk, water en natuurlijk wijn. In elke vloeistof werden bacteriën toegevoegd en wat denk je? Na twee dagen had de wijn het minste aantal levende bacteriën van alle deelnemende drankjes. Hoera voor wijn! Dit onderzoek was voor researchers de aanleiding om nog maar eens een uitgebreid onderzoek te doen. Natuurlijk kwam daar nog meer goed nieuws uit. De bollebozen kwamen er namelijk achter dat het drankje specifiek kiemen bestrijdt in de mond. Nog meer reden om vanavond een lekker afzakkertje te nemen dus.

Wijn = baas

Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat de alcohol en zuurtegraad in de wijn niet verantwoordelijk zijn voor de antibacteriële eigenschappen, zoals er eerder werd gedacht. Nee, het zijn organische verbindingen die we vinden in rode en witte varianten van ons favoriete drankje. Hier is rood net iets beter in dan wit, maar ’t scheelt niet veel. Mocht je keel dus aanvoelen als schuurpapier, schenk dan vooral een wijntje in. Oja, en een wijntje per dag zorgt voor een stralende lach!

Reageer op artikel:
Goed nieuws: wijn doodt bacteriën die zorgen voor keelpijn en tandplak
Sluiten