Westkust VS staat in de hens, levert apocalyptische plaatjes op

In Nederland onderscheiden we seizoenen door de pepernoten of paaseieren in de winkel. In de VS ligt dat net een beetje anders: het fire season is namelijk aangebroken. Tijdens de zomer- en herfstmaanden zijn de grote bossen uitvergrote stukjes brandhout. Je hebt niet veel nodig om daar alles in de fik te krijgen: een gender reveal party is al genoeg.

Op dit moment kun je niet aan de westkust van Amerika wonen zonder dat je ergens in de buurt een brandhaard hebt. Meteoroloog Dakota Smith verzamelt als hobby satellietbeelden. Zijn radarloop laat duidelijk zien wat het probleem is.

Die waas is namelijk niet gewoon een stelletje ordinaire regenwolkjes, maar in plaats daarvan één grote rookpluim. Op sommige plekken ontstond er zelfs een pyrocumulonimbus – een onweersbui ontstaan vanuit een rookpluim. Dit is vervelend, want bliksem is één van de oorzaken van deze talrijke bosbranden. Het resultaat is een oranje waas die hel en verdoemenis uitstraalt, zoals hier te zien:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FHM Nederland (@fhm_nederland) op


Twittergebruiker Jennifer Frazier woont in San Francisco en maakte tijdens haar woon-werkverkeer deze bizarre video:

De iconische stad aan de westkust lijkt op dit moment meer op een scene uit Mad Max.

De kosmoloog Katie Mack vergelijkt het met het beeld op Titan, de grootste maan van Saturnus. Ze legt uit dat de kleine deeltjes in de atmosfeer zorgen voor de gloed. Het is alsof je door een hele sterke zonnebril kijkt.

We leven op dit moment in een zieke sequel van de film: 2012.

Deze foto uit Salem, Oregon gaat de hele wereld in raptempo over.

https://twitter.com/odie1kenodi/status/1303446101987676164

Het is bijna niet te geloven dat deze beelden daadwerkelijk echt zijn.

Zelfs een bloedmooie westkust verandert in kliffen rechtstreeks uit de hel.

https://twitter.com/thisemily1/status/1303509284374769664

We zijn niet de enigen die het vergelijken met een film. Iemand gebruikte namelijk de Blade Runner muziek om deze dronebeelden wat meer spice te geven.

https://twitter.com/Bunny_Godfather/status/1303909838376722432

Deze quote vat het wel goed samen.

Overigens is het fire season niet alleen uitgebroken in de VS. Ook andere landen, zoals in dit geval Syrië, hebben te maken met bosbranden. Laten we dus eindigen met een kleine spotlight op de kutsituatie daar.

https://twitter.com/ArynHabeeb/status/1303736172062023680

Reageer op artikel:
Westkust VS staat in de hens, levert apocalyptische plaatjes op
Sluiten