Vice is de beste film die op dit moment in de bioscoop draait

Redactie 15 mrt 2019 Entertainment

Of we nog een leuke weekendtip voor je in petto hebben? Nou je treft het vriend, want het is tijd voor een ouderwets bioscoopbezoekje. Vice is de film die je moet gaan zien.

Vice gaat over Dick Cheney, die de vice-president was van George W. Bush. Het verhaal gaat over de rise van een middelmatige student (hij werd van Yale gestuurd omdat ‘ie te veel zoop), die uitgroeide tot een van de machtigste mannen in de Amerikaanse politiek.

Fantastische Christian Bale

De hoofdrol wordt vertolkt door een sublieme Christian Bale. Hij laat weer eens dat ‘ie een van de allerbeste acteurs van deze tijd is. Maar ook de rest van de cast mag er zijn, met Amy Adams als de vrouw van Dick Cheney, Steve Carrel in de huid van Donald Rumsfeld, en Sam Rockwell als George W. Bush. De regie is in handen van Adam McKay, die je kent van The Big Short, de formidabele film over de crisis op deAmerikaanse huizenmarkt. Dit heerlijke stijltje komt op kenmerkende wijze terug in Vice. Zo zien we plotseling een ober uitleggen welke controversiële wetten er allemaal op het ‘menu’ staan en praat Dick Cheney opeens in Shakespeariaanse zinnen met zijn vrouw. Uitermate sterk en komisch, zoals we inmiddels kennen van de geniale regisseur.

Irak

Ook mooi is de scène waarin Bush hem vraagt om vice-president te worden, waarop Dick antwoordt dat het vooral een symbolische functie is. Vervolgens noemt hij zo’n beetje alle belangrijke onderwerpen waarover hij zeggenschap zou willen krijgen, waarna Bush lachend instemt en zegt dat een clubeigenaar ook een trainer nodig heeft. Wat echter het meeste beklijft is hoe het in godsnaam mogelijk is dat Dick Cheney zulke enorme boevenstreken heeft weten uit te halen. Van belastingverlaging voor de superrijken tot wetten erdoor drukken die waterboarding mogelijk maken. Maar wat met vlag en wimpel bovenaan zijn kerfstok staat, is het binnenvallen in Irak. Niet Bush, maar Dick Cheney was de drijvende kracht achter de start van deze oorlog. Met bewijs zo dun als een plakje pata negra ham, vertrokken ze met man en macht om Saddam hoogstpersoonlijk een kopje kleiner te maken, met alle gevolgen vandien. Denk eens aan de Arabische lente en de opkomst van IS, wat je als indirect gevolg kan zien van deze oorlog.

Is dit dan allemaal precies zoals het is gegaan? Dat kun je natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen, maar het feit dat een leger advocaten het hele script heeft goedgekeurd en er geen enkele rechterlijke stappen zijn ondernomen door Dick Cheney, neigt wel te geloven dat dit ongeveer is hoe het is gegaan. Dit is een van de beste films die wij de afgelopen maanden hebben gezien. Dus als wij iets mogen tippen voor dit natte weekend, dan is het een bioscoopbezoekje aan Vice. Vergeet je bioscoopbroek niet!

Reageer op artikel:
Vice is de beste film die op dit moment in de bioscoop draait
Sluiten