Zodra de zon doorbreekt en de temperatuur de hoogte in schiet, schuiven we de donkere spirits achter in de kast om plaats te maken voor gin, tequila en wodka. Maar deze zomer steek jij die old fashioned in een korte broek. Drie van de beste bartenders van Nederland shaketen en stirden een pleidooi om donkere spirits niet alleen voor donkere dagen te bewaren.
Hun (zonnige) inspiratie vonden ze in dé nieuwe cocktailbestemming van Europa, Athene. Want in de Griekse hoofdstad lijken de nieuwe cocktailgoden op te zijn gestaan. De stad staat dit jaar zelfs met drie bars in The World’s 50 Best Bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies.
De zomercocktails met
whiskey waar ze mee op de proppen komen zijn verfrissend en gelaagd. En makkelijk thuis te maken. Ook als je tot nu toe niet verder kwam dan die traditionele
old fashioned.Een boozy & bitterzoet aperitief
Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. En hij besloot datzelfde te doen. Zijn
See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails. Maar dit bitterzoete zomer-aperitief werkt door de diepte van de
Jack Daniel’s Bonded net zo goed als afsluiter van de avond.
SEE THEM COMING door Osvalds Rinkis van The Tailor
- 25 ml Jack Daniel’s Bonded
- 25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
- 25 ml Aperol
- 35 ml limoensap
- Een paar druppels zout water
Garnering
Limoenschil
Bereiding
Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.
Een old fashioned in zijn korte broek
Nick Vrielink van Fitz’s Bar stak de
old fashioned in het nieuw. De basis is
Woodford Reserve bourbon . Met wat extra zomers zoet van de smaak van rijpe perziken en de kruidigheid van verse basilicum.
SUMMER FASHION
door Nick Vrielink van Fitz’s Bar
- 50ml Woodford Reserve Bourbon
- 10ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
- 10ml Monin Honingsiroop
- 2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
Garnering
Een basilicumblaadje
Bereiding
Vul een laag glas met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten in het glas. Roer kort door. En garneer met een basilicumblaadje.
*Schenk 200ml Crème de Pêche in een afsluitbare bak of pot. Stop daar 8-10 blaadjes basilicum bij en laat dat 12 - 24 uur staan.
Bourbon waar je van blijft drinken
Level up! Klaar om net een stapje verder te gaan? Voor dit drankje met
Woodford Reserve Bourbon moet je zelf even de keuken in duiken om Martin’s Juicebomb-siroop te maken. Maar dan eindig je wel met een cocktail waar iedereen van wil blijven drinken. Zoet en vol, maar toch fris en zomers. De Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als vloeibare zonsondergang.
GOLD RUSH FIZZ
door Martin Eisma van Sins of Sal
- 40ml Woodford Reserve Bourbon
- 20ml citroensap
- 15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
- 2 scheutjes Angostura bitters
- 60ml (droge) appelcider
Garnering
Bijenpollen
Bereiding
Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.
Siroop
Je eigen siroop maken? Doen! Reken maar dat je daar indruk mee maakt. Lekker in een cocktail, maar daarna minstens zo lekker met sparkling water.
- 100ml kokoswater
- 250ml bloemenhoning
- 10ml oranjebloesemwater
- 2,5gr zeezout
Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.
Drink smakelijk, ouwe baas!