Bitcoin heeft voortdurend te maken gehad met scepticisme, waarbij velen nog steeds verdeeld zijn over de vraag of het systeem al dan niet gehackt kan worden. Tegenstanders hebben verschillende bezwaren geuit over de potentiële kwetsbaarheid van cryptografie en blockchaintechnologie. Is het eigenlijk mogelijk om het hele Bitcoin-systeem te hacken?
Bitcoin heeft steeds meer bewezen een robuuster netwerk te zijn, met goede maatregelen om aanvallen en storingen te weerstaan. De Bitcoin-blockchain heeft sinds de start meer dan twaalf jaar geleden nog nooit een hack meegemaakt. Het heeft de verwachtingen van veel academici, onderzoekers en economen overtroffen, met nul gevallen van vervalsing op zijn netwerk. Dus als u van plan bent om in Bitcoin te handelen, moet u het meest aanbevolen handelsplatform zoals
limmercoin proberen..
Bitcoin gebruikersbeveiliging en netwerkbeveiliging
Hoewel Bitcoin een zeer betrouwbaar en veilig monetair systeem is, is het niet perfect. Zoals bij andere digitale uitvindingen zijn er van tijd tot tijd kleine bugs opgedoken. Dat heeft enige bezorgdheid gewekt over mogelijke bedreigingen die de Bitcoin-activiteiten zouden kunnen beïnvloeden.
Bitcoin-beveiligingsproblemen kunnen twee vormen aannemen: bedreigingen voor gebruikers en bedreigingen voor het netwerk. Gebruikers moeten Bitcoin op verantwoorde wijze gebruiken en alle voorzorgsmaatregelen nemen om hun privésleutels, wachtwoorden en andere gevoelige gegevens te beschermen tegen verlies of aanvallers.
De beveiliging van het Bitcoinnetwerk betreft onder meer de veiligheid van de cryptografie, de robuustheid van het P2P-netwerk en de hash-snelheid van de Bitcoinminers. Bitcoin bestaat uit een netwerk van computers, nodes genaamd, en een blockchain-grootboek. De nodes communiceren met elkaar om het grootboek te creëren en bij te werken. Het netwerk bestaat uit duizenden nodes die willekeurig over de wereld zijn verspreid. Iedereen met een volledig functionele node kan zich bij het netwerk aansluiten.
Hoewel onafhankelijke nodes het grootboek van Bitcoin bijhouden op een open netwerk, heeft nog nooit iemand het gehackt. Dat komt vooral omdat het hacken van de database van één node of computer op het cryptonetwerk onvoldoende is om de kopieën die door andere nodes worden bewaard, te beschadigen. De andere computers op het cryptonetwerk zullen het gecompromitteerde knooppunt automatisch waarschuwen voor de aanval en het helpen de fout te herstellen of het af te sluiten van het Bitcoinnetwerk.
Bovendien kan één enkel knooppunt op het Bitcoinnetwerk met een geldig grootboek de fouten en ongeldigheden op verschillende computers corrigeren. In plaats van het advies van de meerderheid te volgen, kijkt het Bitcoinnetwerk naar de meest objectief redelijke keten.
Bitcoin dubbele uitgaven en vervalsingen
Bitcoin heeft strikte controles en transparantieprincipes met betrekking tot de geldhoeveelheid en de mogelijkheid om dubbele uitgaven te voorkomen. Bitcoin-knooppunten dwingen deze attributen af, en elke overtreding kan de betrouwbaarheid en reputatie van Bitcoin ernstig in gevaar brengen.
51% aanvallen
51% aanval is een van de meest voorkomende problemen met de beveiliging van Bitcoin. Het verwijst naar een Bitcoin-miner of een groep miners die probeert Bitcoin-blokken uit het verleden te wijzigen of te vervangen. Hierdoor zouden transacties die zijn geverifieerd en bevestigd ongeldig kunnen worden gemaakt, waardoor mensen Bitcoin kunnen stelen of dezelfde tokens twee keer kunnen uitgeven.
Een persoon met kwaadaardige bedoelingen moet controle krijgen over ten minste 51% van de rekenkracht van het hele Bitcoinnetwerk, bekend als hash rate, om een succesvolle 51%-aanval uit te voeren. Dat is meer rekenkracht dan alle andere peers op het netwerk samen. De 51%-aanval vergt dus enorme energie, geld en gespecialiseerde apparatuur.
De Bitcoinprijs en de hashrate van de miners zijn enorm gestegen door de snelle uitbreiding van het netwerk. Die trend heeft het uitvoeren van een 51% aanval uitdagend gemaakt, waardoor de netwerkbeveiliging van Bitcoin verder is toegenomen. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de veiligheid van Bitcoin voortdurend zal verbeteren naarmate de prijs en de hash rate in de toekomst stijgen.
Naast de hogere kosten van 51% aanvallen, biedt Bitcoin speciale prikkels om miners eerlijk te houden. Zelfs als één miner met succes een aanval uitvoert, zou dit de Bitcoinprijzen doen crashen, waardoor de gestolen Bitcoin aanzienlijk zou devalueren. In het algemeen kan iemand niet het hele Bitcoin-systeem hacken. Kun jij weer met een gerust hart schaapjes gaan tellen.