In Oostenrijk stortte deze tsunami uit de lucht in een bergmeer, beelden gaan viral

Redactie 23 jun 2018 Entertainment

We houden allemaal van de natuur. Ook al ben je een cultuurbarbaar, een toffe video van het Noorderlicht of een zieke woestijnstorm blijft een leuk dingetje. Het zijn immers fenomenen die niet zo vaak voorkomen en tegelijkertijd zijn ze ook nog eens ontzettend mooi. Deze tsunami uit de lucht is heel zeldzaam.

Een zogenaamde tsunami uit de lucht of in chique termen ook wel een ‘natte microburst’ genoemd. Ach chique kan breed vertaald worden. Natte is niet bepaald chique nee. Maar goed, daar gaat het ook helemaal niet om. Dit is een mooi verschijnsel, maar ook levensgevaarlijk. Je zou maar eens onder zo’n stroom van regendruppels lopen, overleefingskans is miniem.

Microburst

Bergbeklimmer en amateurfotograaf Peter Maier legde dit fenomeen vast. Hij was toevallig in de buurt van het Millstätter meer in Oostenrijk waar het plaats vond. “Het was of de hemelpoort zich opende”, vertelt Peter. Hoe een Microburst ontstaat, legt het Algemeen Dagblad perfect uit: Een microburst – waarvan een natte en droge variant bestaat –  ontstaat meestal in een storm waarbij grote hoeveelheden waterdruppels in een opwaartse luchtstroom belanden. Uiteindelijk is het gewicht van de ‘opgezogen’  druppels bovenin de wolkenmassa zo zwaar dat alles in een kolom van maximaal vier  kilometer breed naar beneden komt.  Het verschijnsel duurt meestal maar een paar seconden. Vaak is de schade op land na een microburst groot. Door de enorme kracht van het water knappen volwassen bomen als luciferhoutjes en mensen die door de omgekeerde vloedgolf worden geraakt, kunnen ernstig letsel oplopen. 

 

Reageer op artikel:
In Oostenrijk stortte deze tsunami uit de lucht in een bergmeer, beelden gaan viral
Sluiten