Tiener wordt voor onbepaalde tijd opgesloten na GTA 6 hack

Dat veel gamers niet meer kunnen wachten op GTA 6, dat is een understatement. Maar toch gaan sommigen wel heel ver om al eerder aan beeldmateriaal te komen. Zo ook een 18-jarige hacker uit Engeland. De digitale bandiet lekte vroegtijdig beelden van GTA 6. Daarvoor moet hij nu op de blaren zitten.

Arion Kurtaj, zoals de jongen heet, is een sleutelfiguur bij de internationale hackbende Lapsus$. Het is niet de eerste keer dat de jongen een actie als deze doet. Eerder richtte hij zijn cyberaanvallen op reuzen als Uber, Nvidia en Rockstar Games, met een schade van bijna $10 miljoen. De rechter stelde vast dat Kurtaj’s hacktalenten en drang naar cybercriminaliteit een hoog risico voor het publiek vormen. Tenzij artsen anders beslissen, zal hij zijn dagen doorbrengen in een beveiligd ziekenhuis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rockstar Games (@rockstargames)

Autisme

Kurtaj, werd niet geschikt wordt geacht voor een regulier proces vanwege zijn hevige autisme, werd schuldig bevonden op basis van zijn daden, niet vanwege zijn criminele intenties. Uit een mentale gezondheidsbeoordeling bleek dat hij vastbesloten was snel terug te keren naar het hackwereldje.

Niet iets nieuws, want terwijl hij op borgtocht was voor het hacken van Nvidia en BT/EE, ging Kurtaj door en voerde nog opvallende hack uit. Met een gestolen Amazon Firestick, zijn hotel-tv en een mobiele telefoon wist hij Rockstar, het bedrijf achter GTA, binnen te dringen en 90 clips van het langverwachte Grand Theft Auto 6 te stelen. Bizar.

Verdediging

In de rechtszaal betoogde het verdedigingsteam van Kurtaj dat de succesvolle lancering van de GTA 6-trailer aantoonde dat zijn hack de game-ontwikkelaar geen schade had toegebracht. De rechter wees vervolgens op Kurtaj’s eerdere hacks. Een ander lid van Lapsus$, medeplichtig aan Kurtaj, werd ook schuldig bevonden. Deze 17-jarige knul kreeg een flinke maatregel van de jeugdreclasserings van 18 maanden voor hacken, stalking en intimidatie, inclusief een verbod op het gebruik van VPN’s online.

Digitale bandiet

Hoewel Kurtaj en de 17-jarige de eerste veroordeelde Lapsus$-leden zijn, wordt vermoed dat andere bendeleden nog vrij rondlopen. De digitale bandieten schokten de cybersecuritywereld met brutale aanvallen in 2021 en 2022, wat leidde tot een uitgebreid rapport van Amerikaanse cyberautoriteiten. Het blijft onduidelijk hoeveel geld Lapsus$ heeft vergaard, aangezien bedrijven niet publiekelijk toegaven losgeld te hebben betaald en de hackers geen wachtwoorden van in beslag genomen cryptocurrency-portefeuilles verstrekte.

Trailer GTA 6 gemist? Die is hier te zien!

Reageer op artikel:
Tiener wordt voor onbepaalde tijd opgesloten na GTA 6 hack
Sluiten