Videobar Iris van Trust tilt je videocalls naar next level

Door corona werken we allemaal veel vaker thuis, waardoor we ook ontzettend veel van die gezellige videomeetings hebben. Dat doe je nu waarschijnlijk nog met de ingebouwde webcam van je laptop en het krakende geluid wat het ding produceert. Efficiënt zeker, maar de kwaliteit houdt niet over. Trust komt met een oplossing voor al je problemen: de videobar Iris.

Thuiswerken met Iris

Er zijn al een hoop verschillende videosystemen voor thuiswerken op de markt gebracht, dus waarom zou je dan de Iris van Trust moeten aanschaffen? Simpel, de prijs-kwaliteit verhouding is gewoon steengoed. De videobar ligt er mooi bij, stevig ingepakt in de doos en wordt vergezeld door meerdere accessoires, zoals een 24W adapter met een circulaire aansluiting, Europese en Engelse voedingskabels, een USB-kabel en een compacte afstandsbediening.

iris
Foto: Trust

Het apparaat ziet er zelf niet heel spectaculair uit, in ieder geval niet baanbrekend anders dan we gewend zijn, maar heeft alsnog wel een prettige en professionele uitstraling. Heel fijn dus, als je als start-up of young professional meteen een goede indruk achter wil laten bij je klanten en gesprekspartners. De ovaalvormige behuizing is gemonteerd op een bureaustandaard, er zit wel een muurbevestigingskit bij, en bevat aan de linkerkant een mono speaker en aan de rechterkant zitten de microfoons. In het midden zit de 4k-resolutie camera die zowel kan kantelen, draaien en zoomen.

Features

De Iris is eenvoudig aan een PC of laptop te koppelen via de meegeleverde, 3-meter lange USB-C naar USB-A kabel. De USB-C aansluiting, voor het apparaat zelf, is bovendien vast te schroeven in de behuizing. Aan de achterkant zitten ook nog een USB 2.0-port, voor bijvoorbeeld een externe microfoon. Een andere feature van de Iris, is het LED-lampje rondom de cameralens. Dit lampje wordt wit als de Iris gebruikt wordt, blauw als hij in Bluetooth modus staat, rood wanneer de microfoon op mute staat en oranje wanneer hij aan het updaten is. Zeer handig, als je het ons vraagt.

iris
Foto: Trust

De camera kan dus een beeldresolutie van 4k aan, maar kan daarnaast ook nog 60 frames per seconde aan naast de standaard 30 fps. Heel fancy natuurlijk, maar voor een standaard meeting is die 30 fps meer dan voldoende. De camera heeft een groothoeklens van 120 graden die gebruikt wordt in de ‘participant modus’, waarbij de camera automatisch iedereen in de kamer weergeeft. In de ‘Speaker modus’ wordt automatisch gefocust op één spreker. Daarnaast heeft de camera nog een 5x digitale zoomfunctie tot zijn beschikking, al zou een optische zoom misschien een betere kwaliteit leveren.

Plug & Play

Alle functies van de Iris kunnen ook bediend worden via de bijgeleverde afstandsbediening. Denk hierbij aan de verschillende camerastanden, het zoomen, het verstellen van de camerapositie, het in- en uitschakelen van de speaker, camera & microfoon, het opnemen en ophangen van een videogesprek, de volumeknop, een spiegelfunctie om het beeld horizontaal om te draaien, de Bluetooth-modus en een HDR knop. De HDR, of Dynamic Range, moet voor een goede kwaliteit beeld bij extreme lichtinval zorgen, zoals bij een raam, en doet dat ook naar behoren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om twee cameraposities op te slaan door de preset knoppen 5 seconden lang in te drukken.

iris
Foto: Trust

Duidelijk geluid

Het geluid wordt geoptimaliseerd met ClearSound technologie, waardoor de stemmen van de deelnemers van de meeting ‘gevolgd’ worden voor een duidelijke verstaanbaarheid. Daarnaast bevat de Iris ook noisecancelling, waardoor externe geluiden je meeting niet meer verstoren. Handig, toch? De Iris kan trouwens niet via een software of netwerk verbinding op afstand bediend worden door bijvoorbeeld de IT-afdeling. Het apparaat is wel compatitabel met Teams, Zoom, Google Meet, Skype en nog enkele andere online videoprogramma’s. Hiervoor hoef je alleen maar de Iris aan te zetten, via een kabel verbinding te maken met je laptop, je applicatie te starten en de Iris te selecteren als je mic, speaker & camera. Easy peasy lemon squeezy.

Al met al is de Iris een prima apparaat voor iedereen die graag wat professioneler en kwalitatief sterker beeld wil hebben, voor een relatief lage prijs. Trust verkoopt de videobar voor zo’n €799, dus voor studenten die alleen maar achter hun laptops kruipen om een college te kijken is het misschien wat hoog gegrepen, maar voor young professionals en startups is de Iris een uitstekende gadget.

Reageer op artikel:
Videobar Iris van Trust tilt je videocalls naar next level
Sluiten