Dit weekend is het wereldverbeterende schip van The Ocean Cleanup uitgevaren

redactie 10 sep 2018 Entertainment

Na jarenlang plannen en onderzoek werd de droom van de Delftse Boyan Slat afgelopen weekend werkelijkheid. Zaterdag werd een 60 meter lange buis de haven van San Francisco uitgetrokken. Bestemming? Great Pacific Garbage Patch. De enorme plastic soep tussen Hawaii en Californië.

De grote oceaan is de afgelopen decennia hevig vervuild. Je zou het kunnen zien als een enorme vuilnisbelt en dat is best wel smerig. Dat vond Boyan Slat dus ook. 6 jaar geleden schreef hij een profielwerkstuk op zijn middelbare school in Delft. De 18-jarige Boyan bedacht een 600 meter lange arm die in de vorm van een C over zee drijft, System 001 noemde hij het gevaarte. Het is niet zomaar  een arm. Het System 001 moet de rommel in de oceaan opruimen.

Onderweg naar de soep

Het was wel een beetje een gek gezicht.  Een sleepboot trok afgelopen zaterdag het enorme gevaarte de baai van San Francisco uit. Zo voer het langs het gevangeniseiland Alcatraz en onder de iconische Golden Gate Bridge door.

Foto: Pierre Augier / The Ocean Cleanup Foto: Piere Augier / The Ocean Cleanup

Cleanup ocean

Foto: Benjamin von Jong / The Ocean Cleanup

1800 miljard stukken zooi

De enorme arm wordt vervoerd naar de plastic vuilnisbelt op zee. Deze plastic soep bestaat uit zo’n 1800 miljard stukken rommel. Ja da’s een hele hoop. Qua oppervlakte is het te vergelijken met Frankrijk. Excuus. Drie keer Frankrijk, of twee keer Zuid-Afrika. Wow.

De aankomende jaren gaat The Ocean Cleanup  ongeveer 60 armen bouwen om de plastic zooi op zee op te ruimen. In 5 jaar tijd moet de soep gehalveerd zijn. En in 2040 moet 90% van al het afval verdwenen zijn uit zee. Ze hebben er dus haast bij. Dat is niet meer dan logisch wanneer je je bedenkt dat veel diertjes de plastic deeltjes opeten en daardoor sterven. Dat moeten we niet hebben.

Ocean Cleanup
Foto: The Ocean Cleanup The Ocean Cleanup

Nederlandse vlag

Het omvangrijke systeem zal de Nederlandse vlag dragen. Dat wil zeggen dat onze overheid een oogje in het zeil houdt op zowel de veiligheid als op het milieu. Het systeem zelf is voorzien van camera’s, sensoren, zonnepanelen en navigatielichten. De constructie gaat los drijven boven op de vuilnisbelt. Om de paar maanden komt er een schip langs om de zooi mee te nemen.

Hoe gaat het nou in zijn werk?

Zonnebrillen

Ook jij kan helpen. Van het opgeviste plastic afval willen ze onder andere zonnebrillen maken. Zo kunnen ze de volgende schoonmaakactie financieren en heb jij een nieuwe blitse bril te pakken. Da’s nog eens recycling.

Twijfels

Over de werking van het systeem zijn de meningen nog verdeeld. Zo zetten sommige wetenschappers vraagtekens bij dit project. Het is daarnaast de vraag of het gevaarte goed tegen de stormen op zee kan. We hopen natuurlijk van wel. Het is nu echt tijd dat we onze eigen rommel opruimen. Lekker bezig Boyan!

OCEAN CLEANUP
Foto: Pierre Augier / The Ocean Cleanup
Reageer op artikel:
Dit weekend is het wereldverbeterende schip van The Ocean Cleanup uitgevaren
Sluiten