Tess Milne: “Soms denk ik: Oh god, ben ik echt bij de KRO weggegaan voor dit?”

Als presentatrice dartelt ze al tien jaar over de nationale beeldbuis. Tegenwoordig is ze daar wat minder te zien, want door een carrièreswitch is ze vooral schrijver van beroep. Te gast in de podcast is voormalig FHM500-winnares en één van de leukste vrouwen van Nederland: Tess Milne.

Zoals in elke aflevering beginnen we ook bij Tess om het cv door te nemen, waarin we erachter komen hoe we haar achternaam eigenlijk horen uit te spreken, wanneer ze haar eerste huis kocht of ze het afgelopen jaar 100.000 euro of meer heeft verdiend.

Televisiecarrière

Maar hoe kwam Tess eigenlijk op televisie terecht? “Mijn moeder kende iemand waarvan iemands dochter een castingbureau was begonnen in Amsterdam. Ik ben half Engels, dus wilde heel graag naar Engeland voor mijn stage. Maar die stage ging toen niet door, dus ik had opeens geen stageplek, maar ik moest wel wat doen voor die studiepunten. Zo kwam ik terecht bij A Million Faces van Lenneke van Ingen. Schijnbaar heeft zij gezegd toen ik weg was: ‘we hebben haar aangenomen als stagiaire om de financiën te doen, maar volgens mij gaat dat helemaal niet goedkomen. Maar we moeten haar op televisie krijgen.’ Voor mij was dat echt een ver-van-mijn-bed-show. Ik had daar helemaal niet over nagedacht.”

Nadat ze begon met een paar commercials besefte Tess al snel dat dit een gouden kans was. “Ik dacht: kun je op deze manier geld verdienen? Wow. Dat waren in één keer supergrote bedragen voor mij hè. Ik was gewoon stagiair.” Haar carrière kwam in een stroomversnelling na een auditie voor TMF. “Voor die auditie moest ik Valerio Zeno interviewen. Ik weet nog dat ik alle meisjes lachend uit de castingruimte zag komen. Ik dacht: ‘als ik het interview doe, dan wil ik dat hij lacht.’ Dat was gelukt en ik kreeg de baan. Maar een week later kreeg ik te horen dat TMF ging stoppen. Ik had net al mijn vrienden gebeld: ‘Ik ga beginnen bij TMF!’ Whut? Ik heb nog een halfjaar programma’s gemaakt voor TMF, gelukkig mocht ik daarna door naar MTV en vanaf daar naar SBS, RTL en de NPO.”

MTV

The Music Factory aka TMF is een kweekvijver van presentatie-talent. Wat maakt dit tot zo’n goede leerschool, vraagt Chris. “Je mag alles. Je mag meteen live. In de studio kon je van alles proberen en er was ook sterke begeleiding. Je werd echt serieus genomen. Dat hielp wel denk ik.” Bij MTV ontwikkelde de blondine zich verder. “Ik heb er zo’n twee a drie jaar gewerkt. We vlogen heel de wereld over. Dan ging ik naar Amerika om de nummer 1 speler van de schaakwereld te interviewen of voor de New York Fashion Week. Ik ontdekte op die manier de wereld, waar misschien de meeste jongeren drie maanden gaan reizen als dat kan. Ik heb alle continenten gezien, maar altijd wel met een cameraploeg of zelf een camera in mijn hand. Het was een gekke manier, maar ook heel avontuurlijk.”

Groot studioprogramma

Na MTV maakte ze de overstap naar SBS, waar ze onder andere het programma Sterren Dansen op het IJs ging presenteren. “Ik was best wel jong. Voor de wereld was dat, zo’n groot studioprogramma, wel echt het hoogste haalbare. Ik weet nog dat ik zei: ‘Ik weet niet of dit helemaal voor mij is, volgens mij pas dit niet helemaal bij mij.’ Ik in een glitterjurk op schaatsen… Maar ja, ik was ook gewoon onder de indruk. Toen dacht ik: soms moet je het ook gewoon doen en dan kom je erachter of het wel of niet iets voor je is. Dat heb ik gedaan.”

Wel leerde ze ontzettend veel van deze ervaring, vertelt onze FHM500 winnares van 2012. “Weten wat je niet wilt, is natuurlijk sowieso belangrijk. Opeens wordt het heel duidelijk waar je naartoe wilt. Wat ik ook heel erg is luisteren naar je gevoel. Ik denk dat ik daar mijn intuïtie helemaal heb ontmoet.”

Inmiddels is Tess al een decennium te zien op televisie. Hoe kijkt ze daarop terug? “Heel erg dankbaar. In mijn vroegere jaren realiseerde ik me dat niet zo omdat alles zo snel kwam, maar als ik eraan terugdenk is het niet per se normaal. De mensen die ik heb geïnterviewd, alle bizarre plekken waar ik ben geweest, of dat nou in Nevada of Abu Dhabi is geweest. Ik heb een mega database opgebouwd aan ervaringen waar ik nu heel veel aan heb bij het schrijven van mijn boeken.”

Schrijver Tess Milne

Tegenwoordig heeft Tess namelijk het presenteren een beetje aan de kant en heeft ze zich gestort op haar grote passie: schrijven. “Boeken schrijven is natuurlijk niet de grootste business, maar ik ben mijn hart gevolgd en gaan doen wat ik het allerleukste vind. Op een gegeven moment dacht ik: ik vind dit zo insane leuk. Ik ga dit gewoon elke dag doen. Het is zo’n groots iets om te zeggen dat je een schrijver bent. Ik durf mezelf nog nauwelijks een schrijver te noemen, omdat ik zoveel respect hebt voor het schrijfmanschap. Maar ik heb wel een boek geschreven, dat is waar. Mijn eerste boek heet Komt goed en gaat over de wijsheden van mijn grootouders.”

Hoe gaat Tess Milne te werk als schrijver? “Ik schrijf met de hand, dus ik heb ook geen laptop. M’n mobiel is ook weg. Verder werk ik met een timer, die zichtbaar is. Dan zet ik de timer op een uur en zie ik de tijd wegtikken. Heel soms gaat het meteen soepel, maar vaak is het ‘Oh god, jezus Tess. Ben je echt weggegaan bij de KRO om dit? Dit gaat niet goed komen. Maar dan ga ik verder met schrijven en opeens denk ik: ‘Dit is wel iets.’ Het tweede uur merk ik er meer een flow in zit. Dus ja, daar zit ik nu helemaal in. Laatst was er een regenachtige dag. Helemaal moody aesthetic. Koffie erbij. Ik ging er helemaal voor. Ik merkte: als ik elke dag kan schrijven, dat maakt me gewoon heel gelukkig.”

FHM’s Vrouwen aan de Top wordt je aangeboden door Lexa: Serious Dating, Crazy Love. Schrijf je hier in en scoor die date! 

Podcast luisteren met Tess Milne

Je luistert de aflevering hier op al jouw favoriete podcastkanalen. Verder zullen we elke week een complicatie delen op ons YouTube-kanaal. Welke succesvolle vrouw zou jij wel te gast willen zien in onze podcast? Laat het weten in de comments op Facebook, Instagram of YouTube! Abonneer je dan gelijk even op onze podcast, zodat je niets hoeft te missen.

FHM’s Vrouwen aan de Top is een productie van ILVY. Wil je adverteren of samenwerken, stuur dan een mail naar: [email protected].

Reageer op artikel:
Tess Milne: “Soms denk ik: Oh god, ben ik echt bij de KRO weggegaan voor dit?”
Sluiten