Onderzoek: de snelheid van de T. rex was eigenlijk veel langzamer

De Tyrannosaurus, of kort de T. rex, is een van de bekendste dinosaurussen in de wereld en ook onze persoonlijke favoriet. Hij is vaak te vinden in films, zoals de vele delen van Jurassic Park of Jurassic World. Hoe leuk we deze films ook vinden, nu blijkt uit onderzoek dat het beeld dat van de T. rex wordt geschetst niet helemaal klopt.

T. rex

Wij kennen de T. rex als een angstaanjagende vleeseter die je niet ’s nachts tegen wil komen. Nou ja, eigenlijk wil je hem nooit tegenkomen. In zijn gloriedagen, was de T. rex te vinden in het huidige Noord-Amerika en kon hij tot wel 6 meter hoog worden. Hij had korte voorpoten en lange achterpoten waar hij zich mee voortbewoog. Daarnaast had hij een mega grote en zware staart die zijn romp in evenwicht hield. Wij kunnen hem zo voor de geest halen. Pasha van Bijlert, student bewegingswetenschappen, heeft samen met o.a. Naturalis in Leiden onderzoek uitgevoerd naar de snelheid van deze dino. Dit blijkt heel anders te zijn dan hiervoor altijd werd gedacht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Naturalis Biodiversity Center (@naturalismuseum)

Onderzoek

Voor het onderzoek van Pasha van Bijlert is een hele reconstructie van het lichaam van de T. rex gemaakt. Hier werden allerlei analyses op los gelaten om zo precies mogelijk zijn loopsnelheid te bepalen. Dit bleek ongeveer 4,6 kilometer per uur te zijn, hetzelfde als het gemiddelde wandeltempo van een mens. Dit is heel wat lager dan andere onderzoeken hebben ondervonden. Je vraagt je vast af wat dit onderzoek dan zo bijzonder maakt. Deze onderzoekers hebben niet alleen naar de poten gekeken, maar ook naar de staart van deze dino. Dit maakt dus blijkbaar al het verschil. Dus de volgende keer dat je in de put zit, vrolijk jezelf dan op met het feitje dat je net zo snel loopt als de enige echte Tyrannosaurus.

Reageer op artikel:
Onderzoek: de snelheid van de T. rex was eigenlijk veel langzamer
Sluiten