Student in Groningen komt met dé oplossing tegen microplastic en leidt de strijd met Robert Downey Jr.

Ons moet je niet vragen hoe je microplastic uit de oceaan krijgt, we dachten slim te zijn en te weten dat het antwoord in ieder geval niet ‘met een magneet’ zou zijn. Blijkt nu dat we het alsnog verkeerd hebben… 22-jarige student en nu al redelijke eindbaas Fionn Ferreira staat niet 3 keer per week lam in de kroeg, maar heeft iets bedacht waarvan we met de uitleg erbij moeite hebben om het te begrijpen. Zijn uitvinding zou zomaar eens een grote stap richting schoon water in onze oceanen en drinkwaterleidingen kunnen zijn.

In 2019 ging hij er al vandoor met de hoofdprijs in de Google Science Fair en dit jaar pakte hij brons als jonge uitvinder bij de European Inventor Awards 2023. Ondertussen is de jonge Ier zijn uitvinding al langer aan het uitwerken met knaken uit een onverwachte hoek, namelijk van Iron Man (of Robert Downey Jr., wat je wilt). Misschien toch wat minder gek dan je denkt, Downey Jr. is flink actief in de strijd voor een groenere wereld!

Fion Ferreira & Microplastic

Of je het nou leuk vindt of niet, ook in jouw lichaam zit ondertussen genoeg micro-plastic. Niet heel fraai. Volgens de VN zweven er ondertussen ongeveer 51 biljoen stukjes microplastic door onze zeeën. Dat is 500 keer het aantal sterren in de Melkweg. Lastig om je een beeld bij te vormen maar laten we het houden op ‘holy shit, wat een hoop’.  Klinkt als een onmogelijke missie om al dat minuscule plastic uit het water te krijgen. Soms heb je iemand met een frisse blik nodig, en die had Fion. Hij is nu bezig met zijn master scheikunde in Groningen, maar heeft zijn handen al redelijk vol met zijn uitvinding.

Hoe dan?

Oké, nu komt dan echt het moment waarop we het idee moeten gaan proberen uit te leggen. Fion zijn methode maakt gebruik van ferrofluïda, om het zo Jip en Janneke mogelijk te houden; magnetische vloeistof. Deze vloeistof bindt zich aan de stukje microplastic, het hele goedje kun je vervolgens met een magneet weer uit het water trekken. Op deze manier trek je in één keer ongeveer 85% van het microplastic uit het water en kan veilig worden gebruikt op drinkwater. Je hebt geen filters nodig en het is ook helemaal zero-waste. Bekijk ook vooral even de video hieronder, dan snap je het misschien wat beter.

Reageer op artikel:
Student in Groningen komt met dé oplossing tegen microplastic en leidt de strijd met Robert Downey Jr.
Sluiten