Deze student vergat te ontbijten en at een museum-banaan van $120.000

We mogen apetrots zijn op Nederlandse helden als Rembrandt, van Gogh en Mondriaan. Tegenwoordig ziet kunst er nét wat anders uit. Het ene gaat wat verder dan andere. Als absolute aanvoerder van ‘wat krijgen we nou-kunst’, hangt in Seoul. Het is een kunstwerk dat is vastgeplakt aan de muur met Ducttape. Het gaat nog een stapje verder, het kunstwerk zelf is namelijk een banaan. Een Koreaanse kunststudent bleek zijn ontbijt vergeten te zijn, en at de duurste banaan van zijn leven.

‘Comedian’

Het ‘kunstwerk’ is gemaakt door Maurizio Cattelan en hij noemt het ‘Comedian’. Het lijkt er dus op dat het geen pretentieus kunstwerk is, maar dat hij zelf de humor ervan ook wel inziet. Een (zeer) vergelijkbaar kunstwerk van Cattelan werd eerder voor $120.000 verkocht. Je kunt dus wel stellen dat dit een vrij serieuze banaan is.

Opgegeten banaan

De hongerige student is Noh Huyn-soo. Zelf verklaart ‘ie dat hij het ontbijt ’s ochtends had overgeslagen en honger had. Hij trok de banaan van de muur, at hem rustig op en plakte de schil weer vast aan de muur. Zo.

Naast de ontbijt-verklaring, had de Koreaan nog een interessant statement, eentje van een echte-kunststudent. Noh ziet ‘Comedian’ als een werk van rebellie, net als zijn eigen actie. Verder vertelt hij aan KBS het volgende: “het stukmaken van een kunstwerk kan worden gezien als kunst. Hangt die banaan er niet om opgegeten te worden?”

En nu?

Die kunstenaars onder elkaar zijn de moeilijkste niet, en dat komt Noh heel goed uit. Enkele minuten na het incident is er een nieuwe banaan opgehangen en daarmee was de kous af. Noh kon zijn knip dichtlaten en weer rustig naar huis. Uiteindelijk was deze gele rakker dus nog goedkoper dan in de supermarkt. Bananen houden het ook geen weken vol, dus werd ‘ie überhaupt al elke paar dagen vervangen. Cattelan, de maker van het kunstwerk, kon er ook wel om lachen.

Niet voor het eerst

Al één keer eerder werd de banaan van Cattelan opgegeten. Toen hij zijn kunstwerk in 2019 verkocht voor $120.000, trok performance-artist David Datuna hem van de muur en smikkelde hem lekker op. Jazeker, ook daarvan zijn beelden. Nu je klaar bent met lezen, besef je even dat je net in je vrije tijd naar twee filmpjes hebt gekeken van willekeurige mensen die een banaan eten. You do you.

 

Reageer op artikel:
Deze student vergat te ontbijten en at een museum-banaan van $120.000
Sluiten