Deze simulatie overtuigt je om te stoppen met roken

Redactie 24 Sep 2017 Entertainment

We weten  allemaal dat roken slecht voor je is, vorige week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Trimbos-instituut een nieuw onderzoek waaruit bleek dat rokers al op relatief jonge leeftijd komen te overlijden.

Als je meer dan 20 sigaretten (1 pakje dus) of meer rookt, moet je al 13 levensjaren inleveren ten opzichte van de niet-rokers. Het instituut schatte daarbij dat 23% van de zware rokers niet ouder zal worden dan 65. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op meer dan 40.000 respondenten die meededen aan de Gezondheidsenquête van 2001 tot en met 2006. Er is daarbij onderzocht hoeveel van de rokende en niet-rokende respondenten van toen, inmiddels overleden zijn.

Serieuze cijfers dus. Mocht je niet echt gevoelig zijn voor dit soort cijfers, dan helpt dit je misschien om in te zien wat je je longen voor ellende aandoet. De jongen uit onderstaande video wilde door middel van katoenen balletjes dit dodelijke effect in beeld brengen. Hij creëerde een simulatie waarin de katoenen balletjes als longen fungeren die een pakje sigaretten oproken. Niet best.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Reageer op artikel:
Deze simulatie overtuigt je om te stoppen met roken
Sluiten