South Park The Fractured But Whole is humorvol gamingavontuur

Redactie 28 okt 2017 Entertainment

Twintig jaar geleden maakte de wereld kennis met South Park. Wat begon als een animatieserie waarbij vier kids alles bij elkaar scholden en gekke dingen deden, is inmiddels uitgegroeid tot een uitlaatbord van maatschappijkritiek, terwijl het tegelijkertijd meer dan eens funny en hard is. Met South Park The Stick of Truth kregen we in 2013 een verdomd fijn South Park-avontuur in gameformaat en nu hebben we in de vorm van South Park The Fractured But Whole het vervolg.

Net als bij The Stick of Truth is dit een game die je alleen kunt waarderen als je iets met South Park hebt. Dat klinkt logisch, maar we moeten die kanttekening maken. Heb je niks met de reeks of met de voorgaande game, dan is het verstandig deze game links te laten liggen. Dit is namelijk op en top South Park, terwijl het tegelijkertijd ook meer van hetzelfde is in vergelijking met The Stick of Truth. Tuurlijk, er zijn bepaalde punten waarop de game zijn voorganger overtreft, maar in de basis is het dezelfde formule die voor de game is gebruikt. Daar tegenover staan gelukkig ook een aantal pluspunten, waarvan dit de drie belangrijkste zijn.

Op en top South Park

Waar het een minpunt is dat het echt voor de South Park-liefhebbers is, is het tegelijkertijd ook een pluspunt. De makers hebben heel veel South Park-liefde in de game gestopt en het zit vol met bekende locaties en personages. Met name de cutscenes waarbij de kinderen uit South Park verschillende dingen beleven zijn kwalitatief heel erg sterk. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je echt midden in de animatiereeks zit en echter onderdeel bent van de South Park-community. En daarin worden harde grappen niet geschuwd. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor wat flauwe plas-en-poep-humor, maar daar komt de game gelukkig goed mee weg.

Goed combatsysteem

South Park The Fractured But Whole is in de basis een RPG en daarin wordt er flink geknokt. Vijanden zijn zeer divers. De ene keer neem je het op tegen een paar zwervers, de keer daarop zijn pedo-priesters de bad guy. De gevechten spelen zich af binnen een turn-based platform, waarbij jij en je medestrijders om de beurt een zet mogen zetten. Daarbij kun je een klein stukje lopen en een aanval inzetten of je medespelers beschermen van vijandelijke aanvallen. Het begin redelijk simpel, maar naar mate de game vordert komt er steeds meer bij kijken en zul je echt goed moeten nadenken welke aanvallen je het beste op welk moment kunt inzetten om zo zo effectief mogelijk met je vijanden af te rekenen. Door die diepgang blijven gevechten lang boeiend en is het een mooi onderdeel van de progressie die je boekt.

Genoeg te doen en te ontdekken

Tot slot is dit een game waar je je een lange tijd mee kunt vermaken. Naast een uitgebreid hoofdverhaal zit de game volgestopt met zijmissies en mogelijkheden om kleding te maken voor jouw eigen superheld. Ook is het heerlijk om gewoon rond te lopen door het dorpje en overal te kijken wat je er precies kunt doen. Zo loop je huizen van de verschillende bewoners in om te kijken of daar iets te halen valt. Of je komt in de hoofdstraat opeens een steegje tegen, waar je besluit in te gaan en zo in een nieuw avontuur terecht komt. Of je maakt een praatje met een politieagent en krijgt de opdracht om een drugsbaron te arresteren. Overal in de game is wel iets te doen en te beleven, waardoor je telkens maar door wilt gaan. Ondanks de eerder genoemde minpunten heeft de game ons nauwelijks verveeld.

South Park The Fractured But Whole is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Reageer op artikel:
South Park The Fractured But Whole is humorvol gamingavontuur
Sluiten