Slapen, wie is er niet dol op? Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Feit. Niet iedereen haalt de benodigde 8 uur slaap, en dat kan best vervelend zijn als je de volgende dag weer vroeg aan de bak moet. Als je urenlang plafonddienst hebt (zonder dat je van een festival komt) en schaapjes tellen niet meer helpt, wat moet je dan?
Laten we even bij het begin beginnen. Waarom slapen sommige mensen nou eigenlijk zo slecht? Dit heeft deels te maken met stress en verkeerde
slaaproutines, maar er is één factor die vaak over het hoofd werd gezien: de invloed van licht (en voornamelijk kunstlicht) op slaap. Wit kunstlicht bevat een groot deel blauw licht. Er is hierdoor overal blauw licht (zoals je telefoon) om ons heen, en dat licht zorgt er nou net voor dat onze slaap wordt verstoord. Dit licht komt overigens niet alleen van beeldschermen af, ook in de verlichting van woon, bad en slaapkamer zit blauw licht. Dat licht belemmert de aanmaak van het stofje melatonine. Moeilijk woord, maar eigenlijk heel simpel. Zodra het 's avonds donker wordt, maakt je lichaam een stofje aan waardoor je lichaam in de nachtmodus komt. Het is dus belangrijk dat het niet alleen tijdens het slapen, maar ook voor het slapengaan lekker donker is. Een goede vuistregel is om in het uur voordat je gaat slapen blootstelling aan wit en blauw licht volledig te voorkomen. Dan kom je pas echt tot rust.
Lampen en kunstlicht in huis geven de hersenen geen seintje om te gaan slapen. Het is zelfs zo dat deze lichten je brein laten denken dat de zon nog
schijnt en het nog volop dag is. Het klinkt misschien gek, maar met de Somnoblue-bril val je sneller in een diepe en herstellende slaap. Hoe dan? De bril heeft oranje glazen, waardoor al het blauwe licht wordt gefilterd. Ook filtert de bril al het licht dat van boven komt, dit om dat het licht vanuit deze richting een extra groot effect heeft op ons brein en de slaap. Draag de bril één uur voordat je je bed inkruipt. Verder houd je gewoon je normale slaaproutine aan: tandenpoetsen, pyjama aan, nog wat lezen etc. De oranje gloed verhoogt de effectiviteit van je slaapritueel en stimuleert de aanmaak van je slaaphormoon. Voordat je ons voor gek verklaart: het RIVM deed onderzoek naar de slaapbril. Zij ondervonden dat het dragen van een oranje bril resulteerde in een lagere score van slaapklachten en slaaptekort.
Maar waarom is slaap nou eigenlijk zo belangrijk voor je? Tuurlijk, iedereen haalt wel eens een nachtje door. Maar wil je echt gezond blijven, dan moet je misschien echt maar eens wat gaan doen aan je slaap.
Wanneer je een slechte nachtrust hebt, verlaagt je testosteronproductie. Dat stofje zorgt voor de aanmaak van spiermassa en speelt een belangrijke rol bij (sport)prestaties en herstel. Wanneer je wat uurtjes slaap mist, wordt de testosteronproductie belemmerd en dat moeten we niet hebben.
Een slaaptekort verminderd de aanmaak van de hormonen ghreline en leptine. Die termen mag je van ons heel snel weer vergeten. Komt er op neer dat wanneer je minder slaapt, je meer honger krijgt. Als je 4 uurtjes slaapt, kan je eetlust al met 20 tot 25 % verhogen. Daardoor ga je meer snacken en dat is niet bepaald bevorderlijk voor je wasbordjes-torso. Daarnaast staat je metabolisme ook nog op een lager pitje én heeft je stofwisseling ook flink wat te voorduren. Dus, slaap is key tot een goed lichaam. Fijne nacht!
Dusss. Goede nachtrust is essentieel, dat moge duidelijk zijn. Te weinig slaapt zorgt voor te veel mentale en fysieke problemen. Waarom steeds
meer topsporters hun slaap serieus nemen: je presteert beter, je maakt meer testosteron aan, je gaat minder snacken, krijgt dus een beter lichaam en je zit in z'n geheel gewoon veel beter in je vel. Als je op zoek bent naar een goede tool die jou gaat helpen bij een betere nachtrust, probeer dan eens de Somnoblue-bril
. Je mag er dan uitzien als Edgar Davids in Klaas Vaak-outfit, maar het gaat je gegarandeerd helpen bij slapen. En lekker slapen, dat gunnen we iedereen.
&t