Na een gevalletje 'will they, won't they' erger dan menig romcom, lanceerde SpaceX gisteravond eindelijk de Starship SN8 testvlucht. Social media ontketende in een reeks reacties gelijkwaardig aan de Super Bowl. Ruimtevaart is nou eenmaal een heet onderwerp. Ten slotte staan er de komende tien jaar spannende dingen op de planning. Toch zorgde de testvlucht voor enige twijfel. Zo tweette Nederlandse wetenschapsjournalist Govert Schilling al: "Maar in 2027 staan we op mars. Ja hoor." Toch moeten we het ook positief bekijken, want zo verkeerd ging de vlucht nog niet eens.
Wat moest er gebeuren?
Zoals we in
dit artikel al uitgebreid bespraken, zou dit een noemenswaardige testvlucht zijn. De bedoeling was dat het prototype kilometers de lucht in ging, om vervolgens om te keren en op de originele plek te landen. Het zou ook de eerste vlucht zijn met de Raptor raketten. Deze raketten moeten toekomstige SpaceX vluchten van en naar de ruimte kunnen brengen. Als laatste toevoeging was dit de eerste vlucht met een neus en vleugels, zodat de raket er iets vollediger uitzag dan bij eerdere testen. Toen werd het namelijk nog spottend een 'vliegende graansilo' genoemd.
Wat gebeurde er echt?
Al met al duurde de testvlucht 6 minuten en 42 seconden. In die korte tijd verzamelde SpaceX data die de moeite waard was. Op een paar kilometer hoogte hield één van de drie raketten er mee op, waardoor de SN8 slechts met twee andere raketten nog werd aangedreven. Het was een spannend moment voor de kijkers wereldwijd, maar uiteindelijk kwam de raket in horizontale positie terecht om rustig terug te kunnen keren naar de lanceringslocatie. Daar ging het dan mis: de vlucht keerde netjes terug naar de geplande locatie, maar had te veel vaart. Het resultaat? Miljoenen euro's in rook op.
Geen verloren zaak
Het is natuurlijk rot dat het niet perfect ging, maar er is nog steeds genoeg hoop voor het project van SpaceX. Elon Musk tweette al vol enthousiasme 'Mars, here we come!!' en beschreef gelijk al wat er mis ging. Volgens hem was de druk van de brandstofknop van de raket laag, waardoor de landing dus wat harder was. Toch heeft SpaceX alle data verzameld die het nodig heeft. Voor hem en zijn bedrijf is het dus al met al een geslaagde testvlucht.