Waarom alleskunner Shohei Ohtani de beste honkballer aller tijden gaat worden

Elke sport heeft tegenwoordig z’n eigen GOAT-discussie. Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? LeBron James of Michael Jordan? Muhammed Ali of Mike Tyson? Het zijn kwesties waar wij mannen uren met elkaar over kunnen discussiëren. De GOAT-discussie in de MLB wordt met de dag minder spannend, want de Japanner Shohei Ohtani laat ongekende dingen zien en z’n cijfers zijn ongeëvenaard. Ohtani is misschien wel bezig aan het allerbeste seizoen ooit in de MLB.

Shohei Ohtani

Shohei Ohtani spot met alle honkbalwetten in de MLB. Een betere honkballer dan de 29-jarige Japanner is er momenteel niet. Sterker nog, die is er misschien wel nooit geweest. Wat ‘Shotime’ zo ongekend goed maakt, is zijn bizarre veelzijdigheid. Ohtani blinkt uit als werper, buitenvelder én als aangewezen slagman. Wat het allemaal nog een stuk indrukwekkender maakt, is het feit dat Ohtani de bal gooit met rechts en slaat met links. ‘Hij is gebouwd als een Griekse god’, aldus White Sox-pitcher Carlos Rodon.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Shohei Ohtani | 大谷翔平 (@shoheiohtani)

Ohtani’s seizoen

Het reguliere seizoen van de MLB zit er bijna op, dus voor ons een mooi moment om de balans op te maken. Een ding weten we zeker: Shohei Ohtani gaat voor de tweede keer in z’n carrière de MVP-award van de MLB binnenslepen. De sterspeler van de Los Angeles Angels heeft nu al 41 home runs geslagen en hij heeft veruit de meeste honken bereikt. Bij het werpen had Shotime dit seizoen even last van een blaar, maar ook op de heuvel hoort hij bij de elite van de MLB. Daar valt simpelweg niet over te twisten.

Beste seizoen ooit?

Het is natuurlijk lastig om te stellen dat Ohtani bezig is aan het allerbeste seizoen ooit in de MLB. Dat is vaak ook een subjectieve kwestie. Wij pakken de data erbij en vogelen uit wat de ongenaakbare Ohtani nog kan doen om deze titel officieel te mogen claimen.

De Triple Crown winnen als slagman en het All-Star team halen als werper

De ‘Triple Crown’ is een prestige prijs voor slagmannen in de MLB. Je mag de Triple Crown op je naam zetten als je het hoogste slaggemiddelde, de meeste home runs én de meeste binnengeslagen punten van de MLB hebt.

Is dit nog realistisch voor Ohtani? Hij is met 41 home runs al zo goed als verzekerd van de meeste home runs in de MLB. Ohtani staat tweede in het klassement van meest binnengeslagen punten, maar hij staat slechts zes punten achter op Adolis García. Ohtani heeft het derde hoogste slaggemiddelde van de MLB, maar koploper Bo Bichette staat aan de kant met een blessure. All-Star wordt Ohtani sowieso, dus als hij alles op alles zet, kan hij de eerste honkballer ooit worden die het flikt om daarnaast ook nog de Triple Crown te veroveren.

Het record van 62 home runs verbreken en het All-Star team halen als werper

Aaron Judge verraste vorig jaar vriend en vijand door de meeste home runs ooit in een MLB-seizoen te slaan, maar Ohtani heeft dat record dit jaar al in zicht. Het record van Judge zorgde er vorig jaar voor dat hij en dus niet Ohtani de MVP-award in ontvangst mocht nemen, dus we kunnen ons voorstellen dat Ohtani gebrand is om Judge’s record uit de boeken te slaan. Moet ‘ie nog wel effe flink z’n best doen, want hij loopt nog een stuk of 20 home runs achter.

De meeste Wins Above Replacement ooit behalen

Oké, deze term heeft waarschijnlijk wat uitleg nodig. ‘Wins Above Replacement’, kortweg WAR, is een statistiek die erin slaagt de totale bijdrage van een speler aan zijn team samen te voegen tot één gemakkelijk te begrijpen cijfer. Zowel het aanvallende als het verdedigende spel wordt dus meegenomen.

Goed, nu we dat weten kunnen we kijken naar de cijfers van Ohtani. De Angels liggen op koers voor een plek in de play-offs, dus er staan mogelijk nog heel wat potjes voor Ohtani op het programma. Momenteel heeft Ohtani een WAR-score van 8,7. Het record staat op naam van Carl Yastrzemski uit 1967 met een WAR-score van 12,4. Het verschil is dus nog vrij groot, maar Ohtani heeft nog even om z’n WAR-score op te krikken. Ohtani staat overigens wel bovenaan in het klassement van WAR-scores in het huidige MLB-seizoen, maar dat had je waarschijnlijk al wel aan zien komen.

De GOAT

Mocht Shotime één van deze bizarre prestaties flikken, is er wat ons betreft geen discussie meer mogelijk. Velen vinden dat Shohei Ohtani de legendarische Babe Ruth al is ontstegen, maar hiermee dwingt hij een absolute GOAT-status af in de MLB. Maak ons trots, Shohei!

Anderen over Shohei Ohtani

‘Hij doet je een beetje denken aan Nolan Ryan, en dan doet hij je weer denken aan freaking Barry Bonds. Hij is van allebei wat. Ik bedoel, hij doet geweldige dingen en hij kan als de beste een home run slaan. Niemand heeft dit eerder gedaan. Wie zou de laatste geweest zijn? Misschien Babe Ruth? Niemand is in staat geweest om te doen wat Shohei doet.’
– Hall of Fame pitcher Greg Maddux

‘Hij is de allerbeste in de competitie. Ik heb nog nooit iemand gesproken die graag tegen hem speelt. Hij heeft simpelweg geen zwakke punten.’
– Mike Trout, teamgenoot van Othani

‘Hij heeft de regels veranderd. Iemand die de regels van een sport veranderd, moet wel een geweldige speler zijn. Deze man rent sneller dan een hert. Hij gooit een bal met 160 km/h en slaat een bal zo’n anderhalve kilometer verderop.’
– Houston Astros manager Dusty Baker

‘Hou je me voor de gek? Deze man kan een bal een kilometer verderop slaan en gooit een bal 150 km/h vanaf de heuvel. Wie doet dat nog meer? Er is echt helemaal niemand die dat kan.’
– Pitcher CC Sabathia

‘MVP met gemak. Hij zou elk jaar MVP moeten worden. Wat hij doet is krankzinnig. Wij op het hoogste niveau kunnen allemaal onze ogen niet geloven. Echt bizar. Wees dankbaar dat je getuige mag zijn van de enige echte GOAT!’
– Pitcher Marcus Stroman

Reageer op artikel:
Waarom alleskunner Shohei Ohtani de beste honkballer aller tijden gaat worden
Sluiten