Salernitana ontslaat coach, neemt hem aan, en ontslaat hem weer

In de Eredivisie hebben we het altijd over trainers de tijd geven, laten opbouwen en vertrouwen kweken. In de Serie A doen ze niet zo moeilijk. Loopt het even niet lekker? Dan stellen we toch gewoon een nieuwe trainer aan? Bij het toch wat stroef lopende Salernitana werd gisteren Davide Nicola ontslagen. Zijn voorganger? Davide Nicola. We leggen het zo allemaal even rustig uit, het zit wat ingewikkeld in elkaar.

Salernitana

Een gigantische club is het niet, maar er is eigenlijk altijd wel iets te doen rondom Salernitana. Chauvinistisch dat we hier zijn, was de club al in het nieuws toen onze eigen Tonny Vilhena afgelopen jaar besloot het vliegtuig naar warme Salerno te pakken. Enkele maanden geleden kwam de club weer in het nieuws toen Arjen Robbens boezemvriend en onmiskenbare grootheid Franck Ribery besloot van Salernitana officieel zijn laatste station te maken. We gaan je missen!

Gisteren was het opnieuw zo ver, toen Davide Nicola voor de tweede keer in een maand tijd werd ontslagen, dan doe je toch iets niet goed. In de loop van januari viel voor Nicola de eerste keer dit jaar het doek, maar hij bleek niet zomaar weg te gaan. Een paar dagen later presenteerde de Zuid-Italiaanse club de nieuwe trainer: Davide Nicola. In alle degradatiepaniek en een zoektocht die niet zo lekker liep, vroegen ze de Italiaan weer terug. Zijn nieuwe taak: wegblijven uit de degradatiezone. Van de vier wedstrijden die daarna gespeeld werden, eindigden er drie met sippe koppies. Zo zakte de club verder en verder op de ranglijst tot het vertrouwen écht op was. Achteraf is het er voor Nicola alleen maar pijnlijker op geworden.

Paulo Sousa

De volgende daredevil die een poging gaat wagen is Paulo Sousa. Salernitana is hiermee zijn negende club in tien jaar. Een echte nieuwe stabiele factor lijken ze hiermee dus niet gevonden te hebben, maar goed, we geven hem graag het voordeel van de twijfel.

Baantjescarrousel

Sousa is de eerste niet Italiaanse coach die Salerno betreedt na maar liefst 32 wisselingen van de wacht. Deze 32 coaches zijn er allemaal doorheen gewerkt in 20 jaar, dat is bijna anderhalve coach per seizoen. Eerder deze week vielen in Italië het doek voor de trainers van Spezia en SPAL, het lijkt alsof trainers in Italië voetbalplaatjes sparen in de vorm van getrainde clubs.

Napoli

Waar het in Italië wel lekker loopt, is bij Napoli, wat sinds de Maradona tijden niet meer zó ongelofelijk lekker heeft gespeeld. Toen in een uitzending van Rondo werd gevraagd wie de Champions League ging winnen, kwamen de tafelheren waaronder Ruud Gullit en Marco van Basten tot de conclusie dat Napoli misschien wel eens de topfavoriet zou kunnen zijn. Zo, die kun je in je zak steken.

Reageer op artikel:
Salernitana ontslaat coach, neemt hem aan, en ontslaat hem weer
Sluiten