Seks! Iedereen heeft het en niemand ervaart er ooit problemen mee. Althans, dat is als je de grootspraak van heel veel mannen mag geloven. Onze huisseksuoloog (en relatietherapeut) Nynke Nijman zal al jullie vragen over seks beantwoorden. Haar boek, De Relatie APK, is het perfecte cadeau voor je partner wanneer je ervoor wil zorgen dat jouw relatie een feestje wordt voor jullie beide. De vraag die we dit keer behandelen: “Mijn vriendin heeft vaker in zin seks dan ik: zij wil elke dag wel en ik veel minder vaak. Dat klopt toch niet?”
Seks kan onwijs fijn zijn, alleen de pech wil dat er heel veel opvattingen, overtuigingen, aannames en verwachtingen zijn over seks die het minder leuk maken als je er niet aan voldoet. En twee daarvan komen terug in deze vraag. Als eerste dat mannen kennelijk altijd meer zin in seks hebben dan dat vrouwen dat hebben. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker de laatste jaren zien we daar een verschuiving in komen. Dit heeft deels te maken met de seksuele vrijheid die vrouwen telkens meer ervaren, en het idee dat ze seks leuk en lekker mogen vinden, waardoor seks voor sommige vrouwen eindelijk iets leuks wordt, in plaats van een behoefte van de man waar ze op reageren. Anderzijds zijn alle mannen en vrouwen nu eenmaal eigen personen, eigen individuelen waarbij het veel makkelijker lijkt om de verschillen tussen mannen en vrouwen te zien, terwijl er veel meer overeenkomsten dan verschillen zijn.
Een tweede mythe die deze vraag omvat is het idee dat mannen altijd zin in seks hebben. Dit is simpelweg niet waar. Natuurlijk zijn er mannen die wel altijd zin in seks hebben (alhoewel ik betwijfel of dat echt altijd is) maar het gros van de mannen zal zich er eerder in herkennen dat ze af en toe helemaal geen zin of behoefte hebben aan seks. Ze denken er misschien regelmatig aan, maar ook dat is wat anders dan er ook daadwerkelijk op elk moment behoefte aan hebben.
De zin in seks komt namelijk niet zomaar ineens aan waaien, noch is het iets dat je altijd maar met je meedraagt. De zin in seks ontstaat doordat je wordt getriggerd door iets: een geur, een aanraking, een gedachte, een blik, een beeld of een woord. Vervolgens moet je ook nog eens ontvankelijk zijn op het moment dat die prikkel aangeboden wordt, voor de mogelijkheid tot seks. Het kan zijn dat er voortdurend voor jou relevante prikkels worden aangeboden, waarbij je ook nog eens voortdurend ontvankelijk bent voor de mogelijkheid tot seks, dat kan. Maar ik denk dat de meeste mannen (en eigenlijk in zijn algemeenheid 'mensen') zullen herkennen dat dit niet 24/7 altijd maar zo is. Het is dus heel normaal om niet altijd maar zin in seks te hebben, maar in bepaalde situaties, waarin wordt voorzien in de juiste context voor jou om opgewonden te raken. In het verlengde daarvan zien we dat er telkens meer van mannen verwacht wordt (net als van vrouwen) waardoor er simpelweg niet altijd ruimte is voor seks. Als je bijvoorbeeld deadlines hebt voor je werk, je liever nog even wil sporten, je in de avond eigenlijk even alleen film wil kijken, een biertje met je vrienden nu meer aansluit bij je behoeften of de kinderen te veel van je hebben gevraagd die dag. Bovendien kan seks onwijs ontspannend werken als je enige mate van stress hebt, maar heb je heel veel stress, dan remt dit de behoefte aan seks.
Oftewel: mannen hebben niet altijd maar zin in seks, en ook het idee dat de man meer zin in seks zou moeten hebben dan een vrouw is een achterhaald idee. Vrouwen kunnen ook oneindig veel zin hebben in seks, veel meer dan jij als man. En misschien is dat gewoon even hoe het nu is, en misschien verandert dat in de loop der tijd: er is namelijk niets zo fluïde als seksualiteit.
Check hier alle antwoorden op de vorige seksvragen .
Volg Nynke op Instagram via @nynkenijman en @askilvy. Luister haar podcast Seks, Relaties & Liefdes, of check haar YouTube kanaal youtube.com/askilvy . Haar boek is nu te koop op Bol.com .