Op je 17e alleen achter het stuur? Als het aan het Europarlement ligt wel

In het Europees Parlement is er gestemd voor nieuwe regels voor het rijbewijs. Uit de stemming kwamen er nieuwe regels omtrent elektrische voertuigen besturen met je autorijbewijs. Ook kwamen er nieuwe regels over de leeftijd die een nieuwe bestuurder moet hebben.

Momenteel moet je als je je rijbewijs behaald op 17-jarige leeftijd met een begeleider naast je rijden. Die begeleider moet dan in het bezit zijn van een begeleiderspas, die ontvang je alleen als je door de screening komt van het CBR. Die regels gaan waarschijnlijk veranderen.

Rijbewijs B(E)

In de nieuwe regels van het Europees Parlement staat namelijk dat nieuwe bestuurders vanaf 17 jaar zonder begeleider de weg op mogen. Dit zou betekenen dat er veel meer beginnend bestuurders op de weg komen en de wegen dus drukker worden. Ook voor vrachtwagenbestuurders gaan er dingen veranderen. Want ook voor je vrachtwagenrijbewijs mag je op als je 17 bent. Hier geldt echter wél dat er een goedgekeurde begeleider naast moet zitten. De chauffeursbranche is hier erg tevreden mee, omdat er een groot personeelstekort is in dit werkveld. Er is ook gestemd over een medische keuring bij elke verlenging van het rijbewijs, dit idee heeft de selectie overigens niet gehaald.

Elektrische voertuigen

Ook werd er in de vergadering gestemd over het besturen van elektrische voertuigen en dan met name bestelbussen. Dit komt omdat deze vaak zwaarder zijn dan het toegestane gewicht van voertuigen die je mag besturen met je reguliere rijbewijs B. De grens van elektrische voertuigen die bestuurd mogen worden met dit rijbewijs is nu gesteld op 4250 kilogram. Wat er in Nederland gebeurd met deze regel is nog onzeker. Dit jaar verloopt de tijdelijke vrijstelling die was gegeven voor zware elektrische voertuigen.

Of de regels ook echt worden ingevoerd is nog onzeker, want eerst moeten alle 27 de lidstaten er positief over stemmen.

Reageer op artikel:
Op je 17e alleen achter het stuur? Als het aan het Europarlement ligt wel
Sluiten