Rico Verhoeven vertelt FHM hoe hij topfit wordt voor een wedstrijd

Redactie 28 feb 2018 Entertainment

De koning van het kickboksen, Rico Verhoeven is als viervoudig wereldkampioen kickboksen altijd op en top fit. Om net zo fit als Rico Verhoeven te kunnen worden heeft hij recent zijn eigen fitnessapp gelanceerd, gebaseerd op zijn eigen trainingsschema: The Winners Work-Out. Tegenover FHM vertelt hij ons hoe zijn zwaarste trainingsweken eruit zien, over een eventueel gevecht met Badr en zijn leven na het kickboksen.

Rico! Zijn we weer. Alles lekker?
Zeker, met jou?

Helemaal top. Maar het zou nog veel beter gaan als wij net zo fit zouden zijn als jij. Wanneer is jouw zwaarste trainingsperiode?
Mijn zwaarste trainingsperiode begint 6 tot 7 weken voor een wedstrijd en is dus zo ongeveer 50 dagen. Ik train keihard tot een week voor de wedstrijd. In die laatste week train ik vooral nog op scherpte. De puntjes op de i zetten en zorgen dat ik mijn vorm behoud zonder mijn lichaam zo vlak voor de wedstrijd kapot te maken.

Hoe vaak train je en waar focus jij je tijdens de trainingen op?
Meestal train ik twee keer per dag, alleen in het weekend ben ik in de middag lekker vrij. Als ik aan het trainen ben duurt een intensieve sessie zo ongeveer anderhalf uur. Ik focus op een aantal aspecten die voor het kickboksen erg belangrijk zijn. Trainingen zijn gericht op uithoudingsvermogen, flexibiliteit, explosiviteit, reflexibiliteit en techniek. Natuurlijk sparren we ook veel waar al die punten samenkomen.

Going into the weekend like…cant wait till its sunday…the first " Winners Workout Clinic" of 10 we start in Eindhoven #linkinbio #tickets #ready #excited #thewinnersworkout #whoiscoming #commentl

A post shared by Rico Verhoeven (@ricoverhoeven) on

Wat voor oefeningen doet Rico Verhoeven wanneer je voor explosiviteit aan het trainen bent?
Dan train ik vaak met de speed ladder. Dat is kort en krachtig alles geven met een heel erg snelle aanzet. Die power is belangrijk tijdens een gevecht, alles moet er in een keer uit kunnen vlammen om het gevecht te winnnen.

Verder focus jij je op je flexibiliteit. Hoe train je dat?
Voor flexibiliteit doe ik vooral veel stretch-oefeningen om de spieren lang en los te maken. We doen statische maar ook mobiele stretch-oefeningen. Voor een kickbokser is het heel belangrijk om los te zijn zodat je bepaalde belangrijke trappen kunt uitvoeren zonder jezelf te blesseren. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om blessures te voorkomen.

Je staat bekend om je steengoede uithoudingsvermogen. Hoeveel kilometer leg je af tijdens een hardloopsessie?
Mijn goede uithoudingsvermogen komt niet perse doordat ik zoveel hardloop. Ik train mijn uithoudingsvermogen met alle oefeningen die ik doe. Natuurlijk is af en toe hardlopen belangrijk. Ik ren ongeveer twee keer per week en dan ren ik gemiddeld ongeveer 8 kilometer. Ik varieer dan tussen interval, looptrainingen en duurlopen. Mijn goede uithoudingsvermogen komt door de energie die ik steek in al mijn oefeningen. Conditie bouw ik ook op door mijn explosiviteit trainingen, het sparren, je moet gewoon overal vol in gaan en nooit stil staan, dan word je conditie vanzelf beter.

En hoe train je je reflexen?
De trainer gooit een tennisbal tegen de muur vanaf achter mij, deze moet ik dan in een soort van stoot beweging terug stoten tegen de muur. Daarnaast doe ik ook veel trainingen waarbij de trainer zegt of ik naar links, rechts of naar voren moet sprinten. Dit is belangrijk zodat ik flexibel ben en goed voetenwerk heb. Dus hij roept een kant en daar moet ik dan naar toe sprinten, continu. Erg intensief.

Een kampioen als jij is natuurlijk een perfectionist. Waar vind jij zelf dat je nog op kunt verbeteren?
Ik vind dat ik mijzelf op alle vlakken moet verbeteren en beter moet worden. Het kan altijd beter. Wat vooral belangrijk is dat ik topprestaties tijdens de training kan laten zien in de wedstrijden. In de ring komt er namelijk nog spanning en druk bij kijken, dat moet je dan volledige onder controle hebben. Ik kan soms nog beter dan dat ik laat zien.

Its weekend but keep pushing to be the best version of you…..no days off .. . Almost time to launch the Winners Workout app 2 more days ??? #thewinnersworkout #app #clinic #tour #champion #rvsports

A post shared by Rico Verhoeven (@ricoverhoeven) on

Waar haal je je inspiratie vandaan om jezelf te blijven verbeteren?
Ik kijk naar andere topsporters uit veel verschillende soorten sport. Zo kijk ik naar andere vechtsport maar ook naar voetbal en rugby. Dat zijn twee sporten waar ze veel goede oefeningen doen die goed zijn voor je voetenwerk. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan waar ik iets van kan leren om beter te worden. Elke sport heeft zijn sterke kanten, en als die sterke kanten mij verbeteren in kickboksen, dan gebruiken we dat.

Voeding is een belangrijk aspect om fit te worden. Hoeveel eet Rico Verhoeven op een dag, wat eet je, hoeveel calorieën?
Ik eet gevarieerd maar wel altijd gezond. Vis, vlees, groente van alles. Daarnaast eet ik zes keer per dag, om fit te blijven is regelmatige voeding erg belangrijk. Ik zou echter niet weten hoeveel calorieën dat precies per dag zijn haha.

Je komt nu met je fitness-app The Winners Work-Out. Waarom komt Rico Verhoeven met deze app?
Mensen vragen mij heel vaak wat ik nou precies doe om zo fit te worden. Ik krijg die vraag echt overal, via de mail, via social media maar ook op straat. Doordat mensen dat zo vaak vroegen ben ik daar over na gaan denken. Ik wilde een app maken om ze advies te geven over hoe ik nou train en wat ik doe om fit te worden. Je kunt dus net zo trainen zoals ik doe, maar dan op je eigen niveau. De app is bedoeld voor iedereen die fit wil worden maar niet altijd de tijd heeft om naar de gym te gaan. Natuurlijk zitten er veel elementen in die voor het kickboksen belangrijk zijn.

Gaaf! Hoe werkt het verder precies?
Je kan in het begin een fit test afnemen, dan berekent de app hoe fit je bent en op welk niveau je zit. Aan de hand daarvan krijg je dan een bepaalde moeilijkheidsgraad. Zoals in mijn eigen work-out focust de app op kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Je kan zelf aangeven wat je belangrijk vindt of dat je misschien een combinatie van alles wilt hebben. De app berekent aan de hand van die gegevens jouw persoonlijke schema gebaseerd op mijn oefeningen. Daarnaast geeft de app nog advies over voeding. Zoals ik eerder aangaf is 2/3 van fit en je lekker voelen goed en gezond eten.

We gaan ‘m installeren. Zeg, momenteel is er niet echt veel concurrentie voor jou. Als je iemand mocht kiezen als tegenstander, tegen wie zou je dan willen vechten?
Iedereen die wilt mag komen, ben al lang blij als er een goede tegenstander is.

En wat nou al je iedereen mocht kiezen, uit alle tijden uit alle vechtsporten, tegen wie zou je dan willen vechten?
Goede vraag. Dan zou ik voor de beste bokser aller tijden gaan: Mohammed Ali. Dat lijkt me dan toch wel heel erg gaaf.

Zoals je weet vechten 2 maart Badr Hari en Hesdy Gerges tegen elkaar. Een poosje geleden was de persconferentie, Badr heeft nog een aantal uitspraken over jou gedaan. Er werd hem gevraagd of jij naar deze persconferentie zou kijken. Hij zei: ““Ik weet zeker dat Rico Verhoeven nu op televisie naar deze persconferentie zit te kijken. Hij is namelijk zo geil op televisie. Als hij er zelf niet op is, dan kijkt hij wel”. Wat vind je hiervan?
Hij kan me moeilijk omhooghalen. Is een onderdeel van de sport, ik lig er niet wakker van. Hij heeft ook gewoon in de gaten dat ik hard aan de weg timmer. Dat je de tv niet kan aanzetten zonder mij, mezelf en de sport in een goed daglicht te zetten. Enige dat ik haal uit deze opmerking is dat hij jaloers is.

In het interview zei hij verder nog dat er geen vorderingen waren in een eventuele rematch tussen jullie. Hij zei dat als het geld goed was, hij zou komen. Blijkbaar doet hij het alleen voor het geld. Wat vind je van deze opmerking?
Als dat zijn motivatie is dan moet hij dat lekker zelf weten. De één wilt de beste zijn, de ander doet het voor het geld. Het is maar net wat je motivatie is om de ring in te gaan.

 

Ook zo’n beest worden als Rico Verhoeven? The Winners Work-Out app kun je hier downloaden voor Apple en hier voor IOS. Hieronder zie je een aantal foto’s.

 

Foto: milangino.nl

Reageer op artikel:
Rico Verhoeven vertelt FHM hoe hij topfit wordt voor een wedstrijd
Sluiten